Landeskog: ”Jag är jäkligt taggad på VM”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Gabriel Landeskog, 26, fick klartecken från Colorado Avalanches läkare under tisdagen.

Under onsdagen sätter han sig på flyget till Bratislava och hoppas kunna hoppa in i Tre Kronors VM-lag torsdag eftermiddag för mötet med Österrike.

– Jag är jäkligt taggad och har varit inställd på att åka sedan vi åkte ur Stanley Cup. Chansen att vinna ett tredje VM-guld dyker inte upp så ofta, speciellt inte när man kan göra det tredje gången i rad när man ställer upp, säger Landeskog, som blev världsmästare med Tre Kronor både 2013 och 2017.

Han hade en axelskada i vintras, som gjorde att han tvingades vila från NHL-spel under tre veckor.

Det var därför Avalanches klubbledning ville att Landeskog skulle träffa ett läkarteam för att man skulle ge klartecken för VM-spel.

– Ja, jag var tvungen att avvakta lite med VM-beskedet innan jag hade träffat de rätta läkarna här i Denver och de kommit upp med en plan för träningen jag behöver göra under sommaren.

Men du är hyfsat frisk och fräsch?

– Jag hade inga problem med axeln sedan jag kom tillbaka och jag kunde spela ut för fullt under slutspelet. Men som alla andra spelare i den här ligan är man alltid lite sliten efter en lång säsong med många matcher och långa resor.

Gabriel Landeskog säger sig inte veta vilka han kommer att bilda kedja tillsammans med i Tre Kronor.

– Jag spelar med vem som helst, det är så många bra spelare i laget. Jag bildade kedja med Elias Lindholm och Victor Rask när vi vann VM-guld 2017.

Gabriel Landeskog klar för hockey-VM

Det har pratats om att du kanske kommer att matchas med Elias Pettersson?

– Som sagt, det spelar ingen roll vilka Grönborg och tränarstaben placerar mig ihop med. Jag kommer att spela mitt spel oavsett i vilken kedja jag hamnar i.

Hur stort är det att stå på isen och ta emot en guldmedalj i VM, du har ju gjort det vid två tillfällen?

– Det är oerhört stort och jag vet hur stort det är hemma i Sverige för alla hockeyfans. Svenska folket brinner för det här och att då stå där på isen efter den sista matchen och ta emot ett VM-guld är oerhört mäktigt. Har man vunnit en gång är det nästan som en drog, man vill göra om det.

När du tittar på årets laguppställning, vilket är intrycket?

– Att det är ett jäkla bra gäng. Jag blir oerhört glad när jag ser att så många av våra NHL-spelare åkt dit. Jag har kollat på de två senaste matcherna, och hann se även en del av premiären mot Tjeckien, på datorn och det ser ut att vara ett starkt VM-lag.

Landeskog satte personligt poängrekord i NHL i vinter. Han gjorde 75 poäng, 34 mål och 41 assist, på 73 matcher i grundserien och ytterligare 8 poäng, 3 mål och 5 assist, på 12 matcher i Stanley Cup.


LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabell och resultat