Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Garpenlövs debut: ”Inte godkänt”

Marko Anttila och Patrik BerglundFoto: JUSSI NUKARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Johan GarpenlövFoto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tre raka förluster för Tre Kronor i Karjala Tournament. 

Då riktar Mikael Renberg kritik mot förbundskaptenen Johan Garpenlöv – som coachade laget för första gången. 

– Sett över hela turneringen måste det här ändå ses som underkänt, säger Renberg i SVT.

Efter en klar förlust mot Tjeckien i premiären i Karjala Tournament var det ett piggare Tre Kronor som mötte Ryssland under lördagen. Sverige tog sig tillbaka från ett tvåmålsunderläge och tvingade fram ett straffavgörande – där det dock blev rysk seger. 

Söndagens match mot Finland var för den här gången Johan Garpenlövs sista chans att få med sig sin första seger som Tre Kronor-förbundskapten. 

Finland tog ledningen genom Mikko Lehtonen i den första perioden, och efter ett klassanfall i den andra kunde Miro Aaltonen sätta dit 2-0. Olle Alsing fick in 2-1 kort senare och gav Sverige hopp inför avslutningen. 

”Att vi inte vann är tråkigt”

I början av den sista perioden gjorde Finland ytterligare ett mål – som blev godkänt efter videogranskning. Men Garpenlöv valde att utmana domslutet, då han ansåg att målvakten Adam Reideborn störts. 

Garpenlöv fick rätt, och målet plockades bort från resultattavlan. Hela situationen med videogranskningen och Garpenlövs protest tog nära åtta minuter, något som den finsa tidningen Ilta-Sanomat kallar en ”fars”. Matchen blev mållös efter det, och slutade 2-1. 

– Att vi inte vann någon match är tråkigt. Speciellt för grabbarna. Vi får ta med lärdom från den här turneringen, säger Johan Garpenlöv i SVT. 

Garpenlöv kritiseras

Förbundskaptenen, som tog över när Rikard Grönborg slutade efter vårens VM, får kritik av SVT:s expert Mikael Renberg. 

– Sverige jobbar hårt och sliter i två matcher, men sett över hela turneringen måste det här ändå ses som underkänt. Första matchen mot Tjeckien är inte bra. Sverige är det svagaste laget av de fyra i den här turneringen. Jag tycker inte det är godkänt, säger Renberg i SVT. 

Expertkollegan Jonas Andersson: 

– Resultatmässigt är det underkänt, men spelmässigt har Sverige ett för tunt material för att kunna vara med och konkurrera.