Pucken går i mål – men domaren har redan blåst. Foto: C MorePucken går i mål – men domaren har redan blåst. Foto: C More
Pucken går i mål – men domaren har redan blåst. Foto: C More
Det blev inget mål, till schweizarnas förtret. Foto: C MoreDet blev inget mål, till schweizarnas förtret. Foto: C More
Det blev inget mål, till schweizarnas förtret. Foto: C More

Kritiken mot domarens beslut: "Var konstigt"

Publicerad

PARIS/STOCKHOLM. Schweiz pressade för en reducering i slutet av matchen.

Och Dominic Schlumpf hittade nätet med drygt fyra minuter kvar.

Men målet dömdes bort, och ingen förstod varför.

– Det är ett bedrövligt domarmisstag. Pucken går ju rakt in, sa Petter Rönnquist i C More.

– Det var konstigt. På bänken ser man pucken i mål, det är surt för oss, säger den schweiziska forwarden Gaetan Haas.

Tre Kronor tog sig vidare till semifinal i ishockey-VM efter 3-1 mot Schweiz.

I en tuff kvartsfinal hade Schweiz fina lägen att på allvar hota Tre Kronor - men till slut kunde blågult växla upp och via sina NHL-stjärnor gå ifrån till 3-1.

Men det var nära att bli en riktig rysare då Schweiz i slutet av matchen sköt 3-2.

Trodde man.

Dominic Schlumpf fick dock sätta måljublet i halsen, då domaren varit för snabb på visselpipan och blåst av spelet just innan pucken passerade mållinjen - och den schweiziska reduceringen uteblev.

– Det är synd. För det var väldigt jämnt. Om vi gör ett andra mål i powerplay så hade det blivit svårt för Sverige. Men till slut så gav domarna inte oss målet. Det känns tråkigt, säger Patrick Fischer till den schweiziska tidsskriften Blick - vars krönikör efter matchen var kritisk till domslutet.

– Väldigt bittert. När Dominik Schlumpf lyckades med fyra minuter kvar hade de oneutrala redan tagit det osmarta beslutet att blåsa.

Henrik Lundqvist om målet: "Man behöver lite flyt"

För Tre Kronors stjärnmålvakt Henrik Lundqvist kom domslutet som en oväntad hjälp från ovan. 

När domaren stressade fram domslutet kom Henkes insläppta att stanna vid ett mål, och slutet av matchen blev aldrig så nervdallrande som den hade kunnat bli.

– Domaren trodde jag hade den, jag trodde jag hade den också. Men så är det i såna här matcher, man behöver lite flyt, säger Henke.

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg menade dock att det inte var mål.

– Nej, den var aldrig inne. Eller jo, den var ju inne men det var efter signal. Så det är inget mål.

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag