Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaxiga hälsningen: "Vi vill ha revansch nu"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

UFA. Revanschsuget efter förlusterna i U18-VM gör USA till en drömmotståndare för Juniorkronorna.

– Det är revansch vi vill ha och det är det bästa som kan hända, säger Sebastian Collberg.

Samtidigt känner sig USA självsäkra efter att ha scoutat Sverige i semifinalen.

– Vi vet hur Sverige spelar, säger den amerikanske målvakten John Gibson.

Sverige kom till Ufa som regerande mästare efter den fantastiska avslutningen i Calgary för ganska precis ett år sedan.

Nu är Sverige klart för en ny final, där motståndet USA historiskt sett är det tuffast tänkbara.

Sverige har inte vunnit mot USA i JVM på 17 år - och just årskullarna 1993 och 1994 har fått känna på flera förluster.

– USA har vunnit finalerna mot Sverige i U18-VM några år, jag var med förra året, säger Sebastian  Collberg.

"Revansch vi vill ha"

Nu ska det bli den tändvätska som behövs för att Sverige ska vinna sitt andra raka guld, och för att Roger Rönnberg ska få bli historisk genom att föra ett svensk juniorlandslag till två raka JVM-guld.

– Det är revansch vi vill ha och det är det bästa som kan hända. Att dels få revansch mot USA och även vinna finalen här, säger Collberg, världsmästare med Sverige 2012.

– Då i finalen mot Ryssland sköt vi 60-70 skott och vi malde ner Ryssland hela matchen och det ska vi göra i finalen nu också.

Scoutade från läktaren

Den tidigare förbundskaptenen för USA:s herrlandslag, Tim Taylor, scoutade svenskarna i går under matchen mot Ryssland, tillsammans med assisterande tränaren David Lassonde.

SPORT-Expressen träffade duon direkt efter Sveriges semifinalseger.

– Vi ska sätta ihop en video nu som laget ska få se, säger Taylor.

– Sverige har ett väldigt starkt lag, snabba forwards och är konstruktiva i det offensiva spelet. Sen har man ett stabilt försvar och en riktig duktig målvakt. Men vi ska klippa ihop en video men saker som Sverige gör bra och sedan visa den för våra spelare för att vara redo, säger Lassonde.

Efter de tidigare matcherna mellan lagen känner sig amerikanarna självsäkra när det gäller Sverige sätt att spela hockey.

– Vi vet hur Sverige spelare. Men saker förändras och det måste vi titta på inför finalen. De har väldigt bra forwards som Rickard Rakell och Filip Forsberg, säger lagets stjärnmålvakt John Gibson.

USA: "Vår målvakt är bäst"

USA:s lagkapten Jake McCabe är självsäker när det gäller den amerikanska truppen.

– Vår målvakt är den bästa i turneringen och jag har inga problem att stå för det. Han har varit vår ryggrad genom hela turneringen. Vi har pratat om att vi har alla element för att vinna ett guld och mot Kanada visade vi att vi har målvaktsspelet, vi har farten i offensiven, vi har målskyttet och vi har backspelet för att klara av det.

USA har en av turneringens bästa spelare i form av superlöftet och backstjärnan Seth Jones, som är högaktuell som att gå som nummer ett i sommarens NHL-draft.

– Vi respekterar Sverige och vet att de har ett bra lag, men vi har alla verktyg för att lyckas och det är därför vi är där vi är nu, säger Jones.