Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan köpas ut från sitt drömkontrakt

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Den gångna vintern kommer att gå till historien som den då hela hockeyvärlden drabbas av Elias Pettersson-feber.

Den svenska rookien har tagit Nordamerika med storm, jämförts med Wayne Gretzky och spås bli en av ligans största stjärnor.

Men i skuggan av Petterssons kamerablixtar står en annan svensk, Loui Eriksson.

Hans tillvaro i Vancouver var i vintras en mardröm.

– Det var en ganska tuff säsong för mig i Vancouver, säger han.

Det finns två sidor av varje mynt.

Om Vancouver Canucks vore ett mynt så hade ena sidan kunnat vara Elias Petterssons totala succé under sitt debutår i NHL.

Den andra sidan Loui Erikssons diametralt motsatta säsong. 

För samtidigt som Pettersson fick Vancouver Canucks att börja drömma om något stort igen, så fick Vancouver Canucks en 33-årig Loui Eriksson att drömma mardrömmar om säsongen.

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i hockey-VM 

 

I en uppmärksammad intervju med Hockeysverige inför VM kom också Eriksson att öppet prata om sitt missnöje med säsongen.

– Jag blev bänkad en match i slutet av säsongen. Jag och tränaren går inte ihop riktigt hundra och det är svårt när jag inte får samma förtroende som jag fått av alla andra coacherna jag haft under min karriär. Självklart är det tufft på den fronten, sa han då.

”En annorlunda situation för mig”

På plats i Bratislava för hockey-VM har Loui nu fått tillbaka glädjen igen. 

– Det är självklart kul att vara här. Eftersom det var en ganska tuff säsong för mig i Vancouver så är det kul för mig att komma hit och spela viktiga matcher och kanske vinna guld, det är ju det vi siktar på. 

Hur var det för dig att hantera den situation du hamnade i?

– Det var självklart en annorlunda situation för mig, men själv så… Man lär sig ju av saker när sådant händer också så man försöker bara jobba på som man gjort hela genom karriären. Det är bara att kämpa vidare liksom. 

Du riktade lite kritik mot tränaren inför VM?

– Det var inget sånt, det var inget stort men det blev stort med de rubrikerna. Men vi är inte oense om något.

Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan köpas ut av Vancouver: ”Får se vad som händer”

I Vancouver Canucks har Loui Eriksson nu varit tre år, och den senaste säsongen spelade han under lagets dyraste kontrakt med en lön på 57 miljoner kronor per år.

Den höga lönen och den bristande poängproduktionen gör att Erikssons namn är ett av tio på ansedda Sportsnets lista över tio spelare i NHL som kan komma att köpas ut från sina kontrakt i sommar.

Hur ser du på det?

– Ja… Man vet ju aldrig vad som kan hända, så vi får se vad som händer i sommar. Jag kan inte veta hur framtiden ser ut.

Eriksson om Petterssons succé: ”Grymt imponerande”

Hur det än blir och var Loui Eriksson än hamnar i höst så kommer ändå säsongen 18/19 att bli en minnesvärd sådan. På gott och ont.

Med vissa jobbiga minnen kommer också en del positiva.

Från första parkett fick nämligen Lerum-sonen följa Elias Petterssons totaldominans i början av säsongen, och fina spel under hela säsongen.

– Det har varit grymt imponerande att se honom, han hade en jäkla bra start så det var otroligt kul. Han är en smart spelare med bra skott. 

Foto: USA TODAY NETWORK / MARC DESROSIERS-USA TODAY SPORTS SIPA USA

Vad har imponerat mest på dig?

– Det tar ju en stund att komma in i det men jag tycker han gjorde det på ett bra sätt och hanterade allt på ett bra sätt, och han har spelat bra egentligen hela säsongen.

Du, Alexander Edler, Anders Nilsson och Jacob Markström fanns ju i laget när han kom. Hur mycket tror du ni betydde för honom då?

– Man försöker ju alltid ta hand om svenskarna i laget. Har han undrat något så har han kunnat ta det med oss svenskar liksom, vi har funnits där.

LÄS MER: Tre Kronor-stjärnornas superlöner - ”Henke” inte längre etta