De tar över Tre Kronor – efter Grönborgs avsked

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Johan Garpenlöv tar över som ny förbundskapten för Tre Kronor.

Nu står det klart att han får Markus Åkerblom och Marcus Ragnarsson som assisterande tränare.

– Jag känner en stolthet och ära att ha fått detta uppdrag, säger Marcus Ragnarsson till förbundets hemsida.

Rikard Grönborgs tid som svensk förbundskapten slutade visserligen i en besvikelse med respass mot Finland i kvartsfinal i VM.

Grönborg kan ändå summera sin sejour med två VM-guld (2017 och 2018) och lämnar nu för att träna ZCS Lions i Schweiz.

Assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv tar som planerat över – och har nu fått sina assisterande tränare i Tre Kronor på plats.

Vid hans sida kommer Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom att arbeta. 

– Jag ser verkligen fram emot att börja jobba med mitt nya ledarteam där Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom har den typ av profil som jag letat efter. Båda är drivna, nyfikna, kunniga och framförallt bra människor med en integritet och karisma som jag gillar, säger Johan Garpenlöv.

Ragnarsson och Åkerblom blir assisterande

Ragnarsson är välmeriterad Tre Kronor-hjälte med OS-meriter två SM-guld med Djurgården. De senaste åtta åren har han ingått i Almtunas ledarstab, både som huvudtränare och assisterande.

– Jag känner en stolthet och ära att ha fått detta uppdrag. Jag tycker det ska bli jätteroligt att jobba med Tre Kronor, säger Ragnarsson.

Åkerblom kommer närmast från det svenska U17-landslaget. Dessförinnan har han tränat Tingsryd, Leksand, Björklöven och Östersund.

– Jag ser det som en stor utmaning och en stor ära att få vara med och leda folkets landslag Tre Kronor och att tillsammans med Johan och Marcus sätta vår prägel på Tre Kronor. Att fortsätta jobba med både tävling och utveckling av svensk ishockey känns oerhört inspirerande, säger Åkerblom.

”Naturligt att han kommer jobba med våra backar”

Enligt Garpenlöv finns en naturlig rollfördelning hos hans assisterande förbundskaptener: Ragnarsson ansvarar för defensiven medan Åkerblom kommer fokusera på offensiven.

– Marcus styrka ligger i backspel, försvarsspel och penalty killing och därför blir det naturligt att han kommer jobba med våra backar. Med sina nio år som spelare i NHL har han erfarenheten av hur spelarnas vardag ser ut, hur ligan fungerar och ett kontaktnät mot både management, scouter och agenter. Det kommer bli en viktig del i vårt fortsatta arbete i kontakten med våra NHL-spelare, säger Garpenlöv.

Och gällande Åkerblom:

– Som gammal center har han erfarenhet av alla delar i spelet och med det faller det sig naturligt att Markus kommer att jobba med forwards, det offensiva spelet och powerplay. Han kommer även att jobba med scouting av svenska spelare ute i Europa och även av våra juniorer i Sverige, säger Garpenlöv.