Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Glad över en stor roll – det är det jag vill ha”

Elias Pettersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Loui Erksson firar sitt 2-1 mål. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sverige vann till slut med 6-4 i Globen. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre Kronor gav ett starkt VM-besked i Globen.

Loui Eriksson blev tvåmålsskytt när ett stjärnspäckat Ryssland besegrades med 6-4.

Elias Pettersson svarade för tre assist. 

– Jag är väldigt glad över att få en stor roll i laget, det är det jag vill ha, säger han.

Tre Kronor genrepar inför VM med Carlson Hockey Games – och inledde turneringen med att ställas mot Ryssland under onsdagen.

Den stora nyheten inför matchen var att backen Oliver Ekman Larsson är Tre Kronors lagkapten under turneringen, och även i VM

Och matchen i Globen började med en drömstart för Tre Kronor.

Tre Kronors drömstart mot Ryssland

Svenskarna tryckte sig in framför den ryska målvakten redan efter dryga två spelade minuter där Jesper Bratt hittade fram till Joakim Nygård. Färjestad-spelaren forcerade in pucken till 1-0. 

– Det är klart att det här försvarsspelet inte är optimalt av Ryssland. Men det är bra gjort av Sverige. Hockey handlar om att vinna de här små kamperna, konstaterar experten Mikael Renberg i SVT.

Strax innan periodpaus kvitterade Ryssland 1-1 efter ett stenhårt slagskott av Alexander Jelesin från nära håll.

Händelserik andra period

Men Tre Kronor kopplade nytt grepp i andra perioden – efter två blixtminuter. Loui Eriksson tryckte in 2-1 i powerplay och Marcus Krüger ökade på till 3-1 strax senare.

Sergej Andronov reducerade till 2-3 efter att Jacob Markström släppt en retur.

– Den ska han kunna kontrollera, säger experten Jonas Andersson i SVT.

Innan perioden var över hade Oskar Lindblom satt 4-2 för Tre Kronor i powerplay.

Loui Eriksson punkterade matchen när han satte 5-2 i tredje perioden. Mikhail Grigorenko reducerade till 3-5 innan Mario Kempe satte 6-3 i tom kasse.

Den svenske NHL-sensationen Elias Pettersson noterades för tre målgivande passningar i Globen. Och den regerande världsmästaren ser nu fram emot ett nytt VM.

– Det kändes bra i dag, vi spelade en snabb hockey. Fortsätter vi att bygga på det här kan vi gå riktigt långt. Det var jätteroligt att spela inför storpubliken, det är faktiskt min första match jag spelar i Globen. Det var stort att få göra det med Tre kronor. Väldigt roligt att höra att supportrarna uppskattar det man gör, säger han.

Elias Pettersson: ”Är väldigt glad”

Och fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att få en stor roll i laget, det är det jag vill ha. Sedan är det upp till mig att visa att jag ska ha det.

Det tog inte lång tid att tacka ja till VM-spel.

– Jag kände direkt efter säsongen att jag vill spela VM, förra året missade jag de roligaste matcherna på grund av skadan. Ett guld skulle betyda allt. Jag vill vara med när allt står på spel.

Blir det en stor omställning att gå från liten till stor is?

– Ja, det är det. Man får mycket mer yta och is att jobba på. Det är lite ovant men det där klart att man kommer in i det.

Blir då de här genrepen extra viktiga?

– Absolut, det är väldigt viktigt känner jag för att bli van med ytorna. De här matcherna är viktiga både personligen och för lagkemin.

Matchen slutade 6-4 till Tre Kronor efter en sen reducering av Nikita Kutjerov. Carlson Hockey Games fortsätter med matcher mot Tjeckien och Finland i Brno, Tjeckien, i veckoslutet.