Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot bubblan: ”Vad fan är det här?”

JVM ställs in efter coronakaoset: ”Lider enormt med alla inblandade”
Calle Klang.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sverige får ingen chans att jaga medaljer. JVM ställs in.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jesper Wallstedt.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Fabian Lysell.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Covid-19 sätter stopp. JVM ställs in och alla lag skickas hem, meddelar internationella ishockeyförbundet. 

Samtidigt rapporterar spelarna om att hotellbubblan brustit, att de blandats med allmänheten och att besökare inte använt munskydd.

Dessutom ska ett bröllop ha arrangerats på spelarhotellet.

– Det har knappt varit en bubbla på hotellet, säger forwarden Åke Stakkestad till Aftonbladet.

JVM i Edmonton/Red Deer har hittills präglats hårt av coronaviruset. För ett dygn sedan meddelade IIHF att USA-Schweiz ställs in då två spelare i det amerikanska laget testat positivt för corona. 

Under onsdagen kom beskedet att ytterligare två matcher skulle ställas in. Det handlar om Tjeckien-Finland och Slovakien-Ryssland. 

Med bakgrund av kaoset kallade man till krismöte för att reda ut turneringens framtid – och då var det aktuellt att ställa in det hela. 

– Jag skulle bli jättebesviken om det ställs in, men det är inte mitt beslut, sa förbundskaptenen Tomas Montén i samband med en digital presskonferens. 

Clang i chock: ”Känns helt absurt”

TSN, som sänder mästerskapet, rapporterade att JVM skulle ställas in. Drygt en timme senare bekräftade IIHF att det blir så. Alla lag skickas hem till följd av den ökade smittspridningen. En orsak som låg bakom chockbeskedet var att upp till fem domare hade smittats av covid-19, enligt TSN.  

– Vi är så besvikna över att inte ta det i mål. Det finns en liten chans att mästerskapet kan fullbordas vid ett senare tillfälle. Om inte ser vi fram emot kommande JVM i Ryssland, säger Paul Graham, vice president på TSN. 

Calle Clang, 19, säger till SportExpressen att han är besviken över beskedet.

– Känns helt absurt, man är mest i chock. Drömmarna släcktes på en sekund. Känns faktiskt helt sjukt, vi kunde genomföra förra årets JVM men inte i år vilket är mycket konstigt, säger målvakten och fortsätter: 

– Vi ska hem så fort som möjligt, men ingen vet när. Just nu vill man bara hem.

Holtz gjorde sitt sista JVM: ”Ett tufft beslut”

Efter beskedet att turneringen ställs in kommenterade förbundskapten Thomas Montén situationen via ishockeylandslagens officiella Twitter.

”Otroligt tråkigt besked, även om vi respekterar det fullt ut i och med det rådande läget. Jag lider med grabbarna som hade startat turneringen positivt. Vår känsla är att vi kunde ha gått riktigt långt. Det här har varit det roligaste jobbet jag haft, och att det ska behöva sluta så här, med först JVM i fjol som jag missade på grund av covid, och nu att hela årets turnering ställs in, känns oerhört trist”.

För SVT säger Alexander Holtz att det känns tråkigt. 

– Det är mitt tredje och sista JVM. Vi hade ett jättebra lag och känt att vi kunde gå långt. Det är ett tråkigt beslut. Många här så klart ledsna och besvikna. Det kom som en chock för oss också, säger Holtz och fortsätter: 

– Vi fick höra från Montén och andra ledare. Först var det snack om USA-matchen sen ställdes hela in. Det var ett tufft beslut att ta. Nu känns det ändå att vi är samlade. Vi har skött oss bra och följt reglerna hela tiden. 

Anton Olsson: 

”Jag är grymt besviken på att det blev så här men man får göra det bästa av situationen”, skriver han i ett sms. 

Spelarna kritiska till bubblan

Samtidigt verkar allt inte gått rätt till i det som skulle varit en bubbla, eller ”skyddad miljö”, för spelarna under turneringen. Lagen skulle haft tillgång till egna våningar på hotellen och skyddats från allmänheten för att förhindra smitta i lagen.

Men så verkar inte ha varit fallet och enligt rapporter ska bröllop arrangerats på hotellet i Red Deer, Kanada, under spelarnas vistelse där.

– Det har knappt varit en bubbla på hotellet. Vi som lag har inte fått göra så mycket och mest suttit på rummen, men det har varit folk som sprungit in och ut ur hotellet. Det finns till och med frisörsalonger på hotellet som folk har använt. Så en bubbla har det absolut inte varit, säger Åke Stakkestad till Aftonbladet.

Även lagkamraten och backtalangen Simon Edvinsson påtalar att saker och ting ”kunnat skötas mycket bättre”.

– Det har varit en del snack. Vi har sett folk springa runt utan masker och redan när vi kom till hotellet tänkte man: ”vad fan är det här?”

Lagkaptenen Emil Andrae har också laget märke till att lagen beblandats med övriga hotellbesökare. 

– Jag är förvånad över hur lättillgänglig det har varit att komma in på hotellet. Det är en besvikelse att arrangemanget inte varit tillräckligt noggrant, säger Andrae.

”Ett rimligt beslut som vi står bakom”

Sent i går förklarade ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom samtidigt att man står bakom beslutet att ställa in resten av turneringen, men att det är ett tråkigt besked.

 – Som vi har gjort genom hela pandemin och kommer fortsätta göra, så litar vi på läkarna och den medicinska expertisen. Och när deras bedömning är att ställa in så tycker vi att det är ett rimligt beslut som vi står bakom. Sen är det så klart jättetråkigt och jag lider framför allt kanske med spelarna men även med ledarna som har satsat väldigt mycket på det här, säger Östblom och avslutar:

 – Men det handlar om hälsan för människorna som är där. Spelare, ledare och alla andra inblandade. Gör läkarna den bedömningen så tycker vi att det är ett rimligt beslut.

Samtidigt har även det svenska laget varit tydliga med att man varit noggranna med att hålla avstånd och andra hygieniska åtgärder för att undvika smittan under turneringen.

Angående kritiken mot bubblan, eller den ”skyddade miljön”, svarade även IIHF och det kanadensiska ishockeyförbundet under en pressträff i natt.

– Det är inte samma miljö som under förra årets evenemang, men vi är nöjda med den skyddande miljö vi hade och hur vi kunde inhysa lagen, säger Dean McIntosh, vice ordförande för evenemang på Kanadas ishockeyförbund enligt SVT.

TV: Reaktionen efter att JVM ställs in