Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Garpenlövs kritik inför VM-premiären: ”Grymt dåligt beslut”

Foto: ANNEGRET HILSE / BILDBYRÅN

Mindre än två dygn före Tre Kronors VM-premiär spelas i kväll den sjunde och avgörande SM-finalen.

Ett upplägg som förbundskaptenen Johan Garpenlöv sågar:

– Det sätter oss i en jävligt taskig situation, säger han till TT.

– Vi har varit överens i flera månader, svarar SHL:s sportchef.

Normalt sett brukar landslaget dagarna före VM-starten vara fulltaligt så när som på eventuella slutspelsförstärkningar från NHL.

I år är verkligheten en annan.

När pucken släpps i kväll för den sjunde och avgörande SM-finalen mellan Luleå och Färjestad är det bara knappt 40 timmar till Tre Kronors VM-premiär mot Österrike på lördag förmiddag.

– Jag tycker att de som har tagit det här beslutet inte har tänkt hela vägen. Det sätter oss i en jävligt taskig situation, både med att spela ihop laget inför VM, för vi har fyra matcher på fem dagar här direkt, plus anmälningsmässigt – om de spelare vi vill ha kommer och i så fall när, säger Garpenlöv och tillägger:

– Ett grymt dåligt beslut av de som tagit det.

Johan Hemlins svar: ”Situationen är olycklig”

Övriga ligor i Europa har spelat färdigt sina slutspel sedan drygt en vecka tillbaka, men SHL fick dispens av Svenska ishockeyförbundet att senarelägga slutspelet och grundserien förlängdes med nio dagar på grund av de många covid 19-fallen i januari med uppskjutna matcher som följd.

SHL:s sportchef Johan Hemlin svarar nu på Garpenlövs kritik.

– Situationen är olycklig att SM-slutspelet är så nära inpå VM. Det tycker både SHL och förbundet, säger han till SportExpressen.

Och fortsätter:

– Men det här upplägget bestämde vi i samråd med ishockeyförbundet i slutet på januari. Så det är känt och vi haft dialog om det, det är känt för alla parter i flera månader. Det har att göra med att det är pandemi, där vi fick skjuta på serien och så får du lägga till när det var OS och lite annat. Så olyckligt ja, det tycker båda parter och vi har varit överens i flera månader. Så det är tråkigt.

Är du förvånad över att Tre Kronors förbundskapten går ut så här skarpt?

– Nej, jag har inte känt av den här kritiken. Det är klart landslaget vill ha så bra förutsättningar som möjligt på spelare. Det är väl helt naturligt, men i det här fallet så får de nog i såna fall prata internt i och med att vi har allt strukturerat och klart i samråd med de sen slutet av januari.


Se målen från Sveriges seger mot Finland