Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tror han skulle klara sig bra i NHL”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Rikard Grönborg har lett Tre Kronor till två raka VM-guld. 

Nu är hans framtid som förbundskapten osäker. 

Förbundet vill förlänga kontraktet – samtidigt som Grönborg drömmer om NHL.

– Jag tror att han skulle klara sig bra i NHL – han förstår tänket där borta, säger legendaren Nicklas Lidström. 

Guldjubel i Royal Arena, Köpenhamn, på söndagskvällen. 

Firande i Kungsträdgården, Stockholm, på måndagen. 

Det senaste dygnet har varit intensivt för Tre Kronor, efter VM-guldet. En av många som imponerats av det svenska guldlaget är NHL-legendaren Nicklas Lidström, som följde mästerskapet som expert för Viasat. 

– Sverige hade en väldigt bra backbesättning och fick de in de där extra förstärkningarna när Nashville slogs ut. Sen spelade de en kul hockey att se på – en väldigt fartfylld och offensiv hockey, med mycket rörelse. Det är kul att det lönar sig, när man spelar på det här sättet, säger Lidström.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lidströms råd till Dahlin och Pettersson

Andra raka guldet för ett ganska ungt Tre Kronor – vad tänker du om svensk hockeys framtid? 

– Det här var ett bevis på att svensk hockey har lyckats. Många av de här spelarna har ju spelat ihop tidigare i juniorlandslag. Det är kul att svensk hockey får fram de här talangerna, och att de sen får visa upp sig på en scen som VM. 

Vilka utmaningar står man inför? 

– Det ska bli spännande att se om man kan bibehålla det här flera år framåt. Att vi fortsätter producera talanger som blir stjärnor i NHL. 

Vi har spelare som Elias Pettersson och Rasmus Dahlin som kommer underifrån. Vad skulle du ge för råd till dem, inför det som väntar?

– Det är ju de kommande stjärnorna, just nu i alla fall. Båda två är världsspelare i sina åldersgrupper.  Nästa steg är ju NHL. Det är en tuff miljö med många matcher, och det går lite fortare. Det blir en annan typ av hockey med lite mindre rinkar också. Nästa steg för dem blir att klara av att spela på den nivån. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Om man ska ge något råd… Det kan gå upp och ner under karriären, speciellt i unga år, så det gäller att kunna hantera motgångar också. De har en väldigt bra framtid framför sig, och det ska bli kul att följa dem.

”Grönborg förstår hur NHL-spelare tänker”

En av de största guldnycklarna är, enligt många experter, förbundskapten Rikard Grönborg. 49-åringens kontrakt med förbundet går ut om ett år. Förbundet har redan aviserat att man vill förlänga, men inget beslut är taget.

Två saker som talar emot en förlängning är att han har lovat sin amerikanska hustru Dawnie att familjen så småningom ska flytta tillbaka till USA.

 

LÄS MER: Lias Andersson: ”Alla hånade mig - sa att jag var en loser” 

 

Och sedan vill han uppfylla sin största dröm: att bli den förste svenske huvudcoachen i NHL.

– Jag tror att han skulle klara sig bra i NHL, säger Nicklas Lidström. 

– Han har varit över där många år och har coachat där borta, och förstår tänket som man har i Nordamerika. Jag har också läst att han vill över så småningom, och det är en klar fördel för en svensk tränare att veta hur det fungerar där borta. 

Med två raka VM-guld, hur attraktiv är han tror du för NHL-lagen? 

– Det stärker nog hans aktier, det tror jag helt klart. Lagen han har coachat har också innehållit många NHL-spelare. Han förstår hur de tänker, och det är en fördel om man ska coacha där borta.