Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag skulle ha sagt nej när Nicklas frågade"

SportExpressen.se träffade SOK:s och Tre Kronors läkare, Björn Waldebäck, på Arlanda.

Björn Waldebäck erkänner misstag i kaoset kring Nicklas Bäckströms dopingfall.

Tre Kronor-läkaren menar att skulle ha gett Bäckström en annan medicin – eller inte beordrat honom att ta den överhuvudtaget.

– Jag skulle ha sagt nej när Nicklas frågade om han kunde ta den där tabletten, säger han till SportExpressen.se.

Uppmärksamheten kring Tre Kronors landslagsläkare Björn Waldebäck var stor när de svenska olympierna och ledarna anlände till Arlanda från Sotji.

Waldebäck gav sin syn på hur Nicklas Bäckström kunde fastna i en dopingkontroll trots att Bäckström, enligt egen utsago, endast hade tagit en tablett.

– Det har varit en rad samverkande faktorer. Dels att det är en tidig match. Om man tar sin medicin på morgonen kan den då vara maximalt hög när han testades, säger han till SportExpressen.se.

"Skulle ha sagt nej"

Waldebäck har ifrågasatts för att han har gett Bäckström okej att ta sin allergimedicin, trots att den innehåller ämnen som är förbjudna vid en viss gräns på internationella olympiska kommitténs förbudslista.

– Det uppenbara felet är att jag skulle ha sagt nej när Nicklas frågar om han kan ta den här tabletten, som han alltid har tagit. Att jag säger ja beror på att vi har haft det här mötet där man säger att man kan ta en tablett och att det inte ska vara någon fara, säger Waldebäck.

– Men det som har hänt är väldigt enkelt. Nicklas har frågat om han kan ta en medicin. Vi (läkare) har ett medicinmöte där man slår fast att man kan ta en tablett. Då säger jag till Nicklas att han kan ta en tablett, men att man ska ta det så långt ifrån match som möjligt för att få en för hög koncentration, fortsätter han.

Du är säker på att Nicklas inte har tagit mer än en tablett?

– Jag kan förstås aldrig vara säker men jag litar på Nicklas. Han säger att han bara har tagit en tablett.

"Inga fler tabletter nu"

Skulle han ha tagit någon annan medicin i stället?

– När Niklas kommer till oss och ska ställa om till ny medicin på ett eller två dygn till första matchen är det kort om tid. Men med facit i hand skulle vi så klart ha gjort allting för att göra det.

Läkaren avslöjade också att allergimedicinen, Zyrtec D, som Bäckström har intagit inte längre kommer att användas av Tre Kronors spelare i fortsättningen.

– Man gör en händelseanalys nu. När någonting sådant här händer ska man inte göra om det. Därför blir inga fler sådana här tabletter nu, säger Waldebäck.

Waldebäck får stöd av landslagschefen Tommy Boustedt att stanna i Tre Kronor – men ställer sin plats som läkare för svenska olympiska kommittén (SOK) till förfogande.