”Jag gör det här för mig och för honom”

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Plötsligt vändes livet upp och ned för Adam Larsson när hans pappa oväntat gick bort.

Ändå var det inget svårt val för Edmontonbacken att tacka ja till VM-spel med Tre Kronor.

– Jag gör det här både för honom och för mig, säger 25-åringen.

Det är några känslosamma minuter när landslagsbacken efter en träning inför stundande Sweden Hockey Games berättar för TT om sitt beslut att tacka ja till landslagsspel och vilket stöd han fått från en hel hockeyvärld.

Det var i början av februari som hans pappa Robert, bara 50 år gammal och själv före detta storback i Skellefteå, hastigt gick bort i en hjärtattack på besök hos sonen i Edmonton.


LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 


Efter ett uppehåll på ett par veckor spelade Adam Larsson färdigt säsongen och hade så klart mötts av den största förståelse om han efter det satt punkt för säsongen.

"Bra terapi"

I stället tänkte han tvärtom.

– Självklart har jag haft det lite jobbigt utanför isen, det vägde också in. Jag har sagt det förut också, hockey är en bra terapi, ett hjälpmedel när det är tufft.

– Landslaget är något min far alltid har velat att jag ska tacka ja till. Jag vet att han alltid tittade på mina matcher, så jag gör det här både för honom och för mig, säger han.


LÄS MER: Svenske NHL-stjärnan fick en ferrari - av brorsan 


Backkollegan Oliver Ekman Larsson tog samma beslut i fjol sedan hans mor gått bort i cancer, och finns med nu också.

Adam Larsson berättar att Arizonabacken tog kontakt med honom efter pappas bortgång.

– Oliver hörde av sig till mig när det här hände. Vi pratade lite, det är alltid skönt... man är lyckligt lottad som har så mycket folk som bryr sig om en då det händer något sånt här. Det är något jag och min familj kommer att vara evigt tacksam över.

– Hockeyfamiljen är väldigt stark, väldigt hård på många vis men väldigt omfamnande på många sätt också, säger han.

Många NHL-spelare

Adam Larsson gjorde sin VM-debut i Moskva för två år sedan då ett ihåligt Tre Kronor åkte ut redan i kvartsfinal. Den gången var han en av åtta NHL-spelare i laget.

Nu är det uppe i 16 – och fler kan komma in efter veckans VM-genrep Sweden Hockey Games. VM i Danmark, där Tre Kronor ska försvara fjolårets guld, börjar nästa fredag.


LÄS MER: Allt du behöver veta om hockey-VM 2018. 


– Det är så klart roligt när så många tackar ja, det tycker alla. Det är som nån snöbollseffekt, när några tackar ja så gör ännu fler det. Det har man ju sett nu senaste åren att många verkligen vill spela. Vissa kommer till och med hit småskadade. Så kanske det inte har varit, det är positivt.

Med sju NHL-säsonger bakom sig hör han, trots sin unga ålder, till de mest erfarna i Tre Kronor

– Jag är ju assisterande kapten i Edmonton så man får väl ta ett extra ansvar nu också när det är så många unga spelare. Sedan har vi starka ledare här som har varit med och vunnit förr. Kan vi dra åt samma håll ser det riktigt lovande ut.