Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag är jättebesviken att vi inte vann då"

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Tre Kronor åkte ut i semifinalen mot Europalaget.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Finalmissen i World Cup svider fortfarande hos Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Tillsammans med Nicklas Lidström, Mats Sundin och delar av sin superstab har han utvärderat turneringen i Toronto.

– Jag känner fortfarande inget: "Fan, jag skulle ha gjort så där i stället", säger Grönborg.

Rikard Grönborg scoutar spelare inför Karjalaturneringen

Spelare som Tre Kronors förbundskapten kommer att se och träffa i Schweiz och KHL den 14-19 oktober:

Davos: Daniel Rahimi, b, Dick Axelsson, f. Genève-Servette: Johan Fransson, b. Lugano: Daniel Sondell, b, Linus Klasen, f, Tony Mårtensson, f, Patrik Zackrisson, f. Zug: Carl Klingberg, f, Zürich: David Rundblad, b, Robert Nilsson, f, Mattias Sjögren, f.

Torpedo Nizjnij Novgorod: John Norman, f, Fredrik Pettersson, f. Sotji: Oscar Fantenberg, b, André Petersson, f.

Det börjar bli oktoberkyligt hemma i Sverige och förbundskapten Rikard Grönborg är tillbaka i vardagen. Han har börjat se SHL-matcher för att scouta möjliga landslagsspelare inför Karjalaturneringen i november och var i torsdags på plats i Globen för att se Djurgården-Skellefteå. Tillsammans med sin assistent Johan Garpenlöv ska Grönborg resa till Schweiz och KHL för att se svenska lirare där. Det blir också en resa till vårens VM-stad Köln för att spana in arbetsmiljön.

Grönborg hade förstås hoppats att hans första uppdrag – World Cup i Toronto – skulle ha slutat med en succé.

I stället blev det en snöplig 3-2-förlust i sudden death i semifinalen mot Europalaget. Det är något som analyserats av de inblandade spelarna och ledarna. Det började redan dagen efter uttåget och avslutades i måndags.

– Vi har suttit ner med de två rådgivare vi har på hemmaplan, "Sudden" (Mats Sundin) och "Lidas" (Nicklas Lidström), och vi coacher har suttit och diskuterat resan och jag har skrivit en utvärdering till styrelsen som jag också har skickat runt till de andra coacherna på förbundet för att dela med oss av vad vi har jobbat med, hur vi har jobbat, hur vi har coachat, hur vi har matchat kedjorna, tankarna, vad som hände under matcherna från träningsmatcherna och fram till det att (Tomas) Tatar sparkade in det sista målet… säger Grönborg.

"Jag är jättebesviken att vi inte vann den sista matchen"

Jodå. Den avgörande pucken som smet in bakom Henrik Lundqvist känns fortfarande som en snyting.

– Jag är jättebesviken att vi inte vann den sista matchen för det hade varit ett drömscenario att få spela mot Kanada i Kanada.

Något du ångrar med coachningen?

– Ångra är så svårt att säga. För vi har verkligen stött och blött allting vi har gjort. En del saker händer som vi inte vet ska hända, som att vi har sju skadade spelare. Det kan man inte planera innan. Det är snabba beslut man måste ta när de kommer. Jag känner fortfarande inget: "Fan, jag skulle ha gjort så där i stället."

Många menar att Erik Karlsson, som är världens bästa offensiva back, skulle ha spelat ännu mer i World Cup än han fick.

– Det är en sak att spela 30 minuter i Ottawa, men det här är mycket högre nivå som vi var på. Då måste han vara fräsch när han får chanserna. Sedan kände vi att ju längre matchen gick (mot Europalaget) och vi låg under så tryckte vi på honom ännu mer. Jag tror han låg på nästan 23 minuter i sista matchen.

Grönborg har i efterhand gått i genom statistik, individuell speltid och känner att det mesta blev rätt, trots slutresultatet.

Men visst finns det självkritik.

– Jag kände att man inte börjar mixa för mycket när det är så kort tid, tre matcher på fyra dagar. Vi jobbade oss tillbaka i matchen mot Nordamerika, vi gjorde vissa justeringar och tryckte på vissa spelare lite mera. Vi matchade mera vilket vi kanske skulle ha gjort från början, men det är lätt att veta efteråt, säger Grönborg.

Han håller med kritikerna som menar att Tre Kronor blev passivt i semifinalen mot Europa.

– Då ställer man sig frågan: Varför blev det passivt? För det blev passivt i halva andra perioden. Jag hade frågat spelarna om det var något de kände från oss, att vi skulle ha varit mer passiva, men jag tror de är vana att spela och ligga och försvara en ledning. Det gjorde vi mot Finland också, men då vann vi och då var det ingen som pratade om det, men då tycker jag vi var ganska passiva faktiskt. Däremot när vi jagade som i sista perioden mot Nordamerika och när vi jagade mot Europa då kanske grejerna sitter lite mer. Hur knäcker man den nöten? Den är jävligt svår.

"Man såg hur det blixtrade till i ögonen på dem"

Hur många spelare tycker du kom upp i sin rätta kapacitet mot Europalaget?

– Det är svårt för mig beroende på var de befinner sig i sin säsong.

Men det är lika för alla?

– Jo men, nej inte lika för alla i laget för vissa har tryckt på ordentligt under sommaren. Jag kände ändå att Erik (Karlsson) och "Bäckis" (Nicklas Bäckström) producerat lika mycket i snitt som i sina lag poängmässigt. Det är väl att vi skulle ha gjort fler mål i powerplay. Det bevisar hur svårt det är att göra mål i powerplay. Jag räknade i genom det också. Europa och Ryssland gjorde noll mål i powerplay. Förstår du vad jag menar? Kanada gjorde tre mål i powerplay men de har sex matcher. De har två mål på sina första fyra matcher. Det är skillnaden. Gör vi ett mål till i powerplay hade vi spelat final.

Efter allt räknande och analyserande ser Grönborg framåt.

– Det viktigaste för mig är vad vi kan göra nästa gång. Jag har ställt frågan till rådgivarna som varit med ganska mycket om vårt ledarskap, spelidén och vi har kommit fram till vissa grejer som vi kan kalibrera och testa.

Som vadå?

– Allt från vårt sätt att spela. Men det är också om lagbygget. Det är inte gjort för speed. Det var gjort för puckkontroll och följsamma backar som skulle vara med och en tredjedel av målen gjordes av backar. Det var planenligt måste jag säga.

Kommer Lidström, Sundin och Daniel Alfredsson fortsätta som rådgivare till Tre Kronor?

– Det får vi se. Vi får se hur vi ska hitta den rollen. Vi har i alla fall byggt upp en relation med dem. Det har varit en väldigt kul resa. Det har de också tyckt. De var också väldigt noga med att de ville ha en utvärdering. Det var därför vi satte oss ner i måndags. De var med på varenda träning och gav oss feedback hela tiden. Vi kunde ställa frågor till dem. Både "Lidas" och "Affe" har varit involverade i spelet. Vi satte upp ett bord i mitten av omklädningsrummet. Det var rena hockeyverkstaden. Det var jättestimulerande. Man såg hur det blixtrade till i ögonen på dem och de kunde vara med och påverka. Vi har verkligen stött och blött saker.