Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan – efter paniken inför Sveriges match

Foto: TSN

BUFFALO/STOCKHOLM. Juniorkronornas match mot Tjeckien föregicks av en mindre skandal.

De tjeckiska spelarna avlossade puckar mot en pojke ansvarig för ena målkassen – och var nära att träffa hans huvud.

– Det kunde ha slutat riktigt illa, säger Andrew Monahan. 

Sverige fortsatte sin framgångsrika inledning av JVM med en säker seger mot Tjeckien. 3-1 skrevs slutsiffrorna till, och förbundskapten Tomas Montén hade all anledning att fira. 

Däremot var det inte lika glada scener inför mötet. Bilder från uppvärmningen har läckt ut på nätet och visar att en pojke var centimeter från att träffas av en puck i huvudet.

Ilskan efter kuppen mot ispojken

Pojken, en funktionär vid namn Andrew Monahan, fanns på plats på isen i arenan i Buffalo för att ordna med ena målkassen inför nedsläpp. Men när pojken satt i färd med att göra just detta ven en puck, avlossad av en tjeckisk spelare, precis förbi hans huvud. Samma sak inträffade några minuter senare. 

https://twitter.com/ryanbiech/status/946487548544557056

"Kunde ha slutat riktigt illa"

SportExpressen fick sig en pratstund med Monahan dagen efter pärsen. 

– Jag visste ärligt inte vad jag skulle göra för att skydda mig mer än att lyfta mina armar och skrika åt dem för att få deras uppmärksamhet. Jag försökte snurra på målet så det skyddade mig men som du ser på filmen så funkade det inte alls, säger han. 

Kändes det respektlöst av spelarna?

– Jag tror inte det handlade om att de saknade respekt utan mer att det var ett misstag som hade kunnat sluta riktigt illa.

Hur mår du i dag och kommer du att ha hjälm framöver?

– Jag blev träffad i huvudet tre gånger men inget som orsakade någon skada. Jag mår bra i dag. Puckarna som träffade mig, de träffade mig i ansiktet så en hjälm hade inte gjort mycket för att skydda mig heller.

Skönt att du inte blev skadad i alla fall?

– Jag är också glad att jag är okej, jag hade kunnat lämna arenan i går och sett ut som en annan människa, haha.

Amerikanska sajten Deadspin är en av många nyhetsförmedlare som uppmärksammat scenerna och riktat kritik mot tjeckernas nonchalans.

"Jag blir livrädd för att de så uppenbart inte bryr sig om mänskligt liv", skriver skribenten Lauren Theisen. 

"De borde diskas"

"Och när han gick av isen var faran inte över, för då blev han träffad av pucken på axeln precis innan han var på säkert avstånd. Nån måste ge den här killen en löneförhöjning."

Den kanadensiska tv-kanalen TSN har twittrat ut ett klipp från händelsen – och kommentarerna till klippet vittnar om en helig vrede från hockeyälskarnas sida.

"Det är löjligt. Det där är extremt oförskämt", skriver en användare. 

"Det där är så dåligt gjort av spelarna. Jag skulle fundera på att diskvalificera dem om jag var det internationella hockeyförbundet", skriver en annan. 

"Hela laget borde få böter", skriver en tredje.