Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Hon undrade: Men varför åker du då?”

Henrik Lundqvist Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist med hustrun Therese Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

BRATISLAVA. Henrik Lundqvist är i Slovakien för att vinna nytt guld med Tre Kronor.

Men vägen fram till ett positivt besked till VM var tuff.

Framför allt efter en jobbig fråga från Lundqvists sexåriga dotter.

– ”Vad betyder mest, hockeyn eller familjen” frågade hon och när jag svarade familjen så undrade hon ”men varför åker du då?”, säger Lundqvist. 

Tre Kronor har anlänt till Bratislava där landslaget spelar som dubbla titelförsvarare och har chansen att vinna VM-guld för tredje året i följd. 

Efter Jacob Markströms tunga skada som håller honom borta från spel, något Tre Kronor bekräftade tidigare i dag när Markström inte fanns med i truppen, kommer Henrik Lundqvist inledningsvis att få chansen som förstamålvakt.

”Kungen av Manhattan” som för två år sedan blev stor guldhjälte i Köln, och som nu har chansen att vinna sitt andra VM-guld på två år.

Efter förra mästerskapet trodde Lundqvist att han hade gjort sitt sista VM med Tre Kronor, men efter att klubblaget New York Rangers missat Stanley Cup valde Lundqvist att ställa upp i år igen.

– Jag trodde att förra var mitt sista sen fick jag en ny möjlighet att komma hit. Man vet ju aldrig hur man ska känna liksom. 

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, grupper och tv-tider 

”Hon ställde det på sin spets”

Efter torsdagens isträning, den sista ordentliga träningen inför premiären mot Tjeckien på fredagen, kom Lundqvist att avslöja konversationen hemma med familjen där han fick sig en rejäl tankeställare inför beslutet om deltagande i VM.

– Tuffaste förhandlingen var nog med min sexåriga dotter. Hon ställde det på sin spets alltså, säger han och fortsätter berätta hur han hanterade dotterns frågor:

– Man försöker bara förklara vilken passion man har för hockeyn och sitt jobb, det är även under säsongen när man är borta mycket. Hon är sex år så det är svårt att förstå hur mycket det betyder för henne, samtidigt som familjen betyder väldigt mycket för mig. 

Vidare fortsätter Lundqvist med att berätta om den absolut tuffaste frågan han fick från sin sexåriga dotter:

– ”Vad betyder mest, hockeyn eller familjen” frågade hon och när jag svarade familjen så undrade hon ”men varför åker du då?”. Men de är ju kortsiktiga i alla fall, haha. Men man får ju otroligt mycket tid tillsammans under sommaren, man vet heller inte hur många år till jag håller på. Jag försöker bara göra det mesta av vad jag har kvar.

Lundqvist tog beslutet: ”Försöker ha en bra dialog”

I den mixade zonen får sedan Lundqvist frågan om dottern gick med på beslutet eller om det var han som tog det helt själv:

– I slutändan var det ändå jag som tog beslutet, haha. Man försöker ha en bra dialog. Det var även väldigt intensivt i slutet av säsongen så de hade väl tänkt sig att man skulle vara hemma med dem, men hockeyn är så stor del av mitt liv just nu men det kommer en tid om några år när familjen är det där hela tiden, säger han och fortsätter:

– Man insåg kanske inte hur mycket man var borta innan man hade barn, man hade olika grejer man gjorde efter träningar och så. Men nu när man har familj så förstår man hur mycket man reser och fokuserar på hockeyn så det är inte lätt för dem alla gånger.