Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höglander öppnar för att spela i VM

Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Han gjorde dundersuccé i Vancouver Canucks under sin rookiesäsong i NHL.

Och det finns en chans att vi får se Nils Höglander, 20, i Tre Kronor under hockey-VM.

– Jag åker hem till Sverige idag, sedan får vi ser hur det blir. Men det stämmer att landslagsledningen hört av sig och jag stänger inga dörrar. Men vi väntar och ser vad som händer med karantänbestämmelserna i Riga nu när VM kör igång i helgen, säger Höglander till SportExpressen.

Spelarna i Vancouver Canucks hade sina avslutande möten med tränarteamet och klubbledningen under torsdagen.

Säsongen 2020-21 slutade i stor besvikelse, då man missade att kvalificera sig till slutspelet om Stanley Cup.

Men Nils Höglander får toppbetyg för sin första säsong i Nordamerika, där han spelade alla 56 omgångarna och har hyllats av både lagkamrater, klubbledningen och media i Kanada.

Sportsajten The Athletic gav Höglander ett A i betyg när man betygsatte alla spelarna i Canucks efter hur de motsvarat förväntningarna.

Av lagets forwards var det bara Höglander och Brock Boeser, som fick det höga betyget.

Nils är medveten om allt beröm han fått.

– Ja, det har gått bra individuellt för mig och jag är jättestolt över mig själv och vad jag presterat. Jag är tacksam över att jag har fått chansen att visa vad jag kan. Men det är alltid tråkigt när det inte går bra för laget, säger han.

Nils Höglander om att ställas mot McDavid

Du har hela säsongen tagit plats i en av lagets två toppkedjor, är du överraskad över det förtroendet direkt första året?

– Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men det var där jag ville spela och hade som målsättning när jag kom hit. Men jag kanske inte förväntade mig att jag skulle ha plats i någon av första två kedjorna hela säsongen.

Vad har varit det svåraste med att spela på mindre rink i NHL? 

– Positioneringen, det gäller att lära sig att anpassa sig till den mindre isytan. Inte minst spelet i egen zon är annorlunda och samma sak när det gäller att skapa ytor att åka på i anfallszonen.

– Sedan är det mycket matchningar. När man spelar i en toppkedja, så ställs man ofta mot motståndarnas bästa spelare. Man ska stänga ner stjärnor, som Connor McDavid och Leon Draisaitl och det är inte det lättaste.

Har umgåtts med Elias Pettersson

Hur har livet utanför isen varit i Vancouver?

– Det har funkat jättebra. Jag har haft hjälpt av många spelare i laget. Så det har varit ett skitkul år på det viset och jag har umgåtts mycket med Elias (Pettersson), Quinn (Hughes) och Brock (Boeser). Vi är ett roligt gäng unga spelare i laget, som hänger ihop.

– Sedan har jag bott på gångavstånd från vår hemmaarena, så det har varit lätt att ta sig till och från träningar och matcher. 

Det här blev en förkortad säsong, hur mycket nytta kommer du ändå att ha när du nu spelat in dig i NHL när nästa säsong kör igång till hösten?

– Jag kommer absolut att ha nytta av det och känna mig mer bekväm. Det är alltid skönare att veta hur allt fungerar runt omkring också. Nu gäller det bara att stäppa upp spelet ytterligare.

Vad står på önskelistan just nu?

– Att få åka hem till Sverige och träffa familjen.

Nils Höglander slutade på femteplats i Canucks interna poängliga den här säsongen efter att ha gjort 27 poäng, 13 mål och 14 assist, på 56 matcher.