Klingberg: ”VM är kanske i fara med”

OS-mästarna Missy Franklin, Michael Johnson och Edwin Moses diskuterar hälsoriskerna med OS i Tokyo efter coronavirusets utbrott.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Ishockey-VM inleds den 8 maj i Schweiz.

Om inte coronaviruset sätter stopp.

– Vi väntar till den 15 mars för att se hur den här pandemin utvecklas, efter det kanske vi kan säga mer, säger Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel till den schweiziska tidningen Blick.

Oron för coronavirusets spridning stoppar mängder av idrottsevenemang världen över. Nu är frågan om även ishockey-VM i Schweiz är i farozonen.

– Vi har tät kontakt med arrangören för att analysera situationen. Vi väntar till den 15 mars för att se hur den här pandemin utvecklas, efter det kanske vi kan säga mer, säger Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel till Blick.

– Förbundets medicinska kommission träffas just nu i Budapest, och de kommer troligen att i ett första steg besluta att alla internationella turneringar i mars, samt alla U18-turneringar ställs in, fortsätter han.

U18-VM ser ut att ställas in

Det innebär i sådana fall att U18-VM, som enlig plan avgörs i USA 16-26 april, skulle ställas in.

Fasel säger att det måste fattas ett politiskt beslut för att ställa in VM i Schweiz på grund av medicinska skäl, ”inte minst på grund av ekonomiska och försäkringsfrågor”.

Men att låta VM avgöras inför tomma läktare, precis som schweiziska ligan gjort de senaste omgångarna, ser han inte som meningsfullt.

Carl Klingberg: ”Det sög”

Viruset har redan nu skapat problem i den schweiziska hockeyligan NLA. De har spelat inför tomma läktare i de senaste matcherna och nu har myndigheterna i landet tagit beslutet att stoppa alla evenemang med över 1000 åskådare, till och med den 15 mars.

Slutspelet i ligan är planerat att starta den 7 mars.

– Att spela inför tomma läktare sög faktiskt. Vi har två riktigt viktiga matcher, men inramningen blev helt upp och ner, säger Carl Klingberg till SVT.

Han oroar sig nu för att slutspelet i ligan kan komma att ställas in helt och hållet.

– Men skulle det bli så är det ju bara en månad tills hockey VM, och vad vet jag men, inte försvinner väl allt bara sådär då heller, så VM kanske är i fara med. De är bara att vänta och se.

Sarah Sjöströms planerade tävling i Milano ställdes in på grund av coronaviruset.