Foto: Meli Petersson EllafiFoto: Meli Petersson Ellafi
 Foto: Meli Petersson Ellafi
Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Hjalmarsson var för berusad för att flyga

Publicerad

Efter matchen mot Finland blev Simon Hjalmarsson hindrad på Arlanda flygplats från att flyga hem till Ryssland.

Personalen ombord på planet stoppade Tre Kronor-stjärnan, som var påverkad av sömnmedel och alkohol.

– De tyckte att jag var för berusad, säger Hjalmarsson till SportExpressen.

– Det här är ju ingenting som stämmer överens med vår värdegrund och de krav som vi har på ledare och spelare, säger landslagsbasen Tommy Boustedt.

Tre Kronor slog Finland med 3-2 framför knappt 12 500 åskådare i Globen på söndagseftermiddagen. När matchen var slut tog utlandsproffsen i truppen farväl till landslagsledningen och satte sig på en buss ut till Arlanda flygplats.

Simon Hjalmarsson skulle flyga till Ryssland för att återvända till sitt klubblag CSKA Moskva. Men då sa personalen ombord på planet nej.

"Fick inte flyga"

– Jag fick inte flyga. Jag hade tagit någon öl och sen tog jag ett sömnpiller när vi skulle gå på planet, och då tyckte de att jag var för berusad för att flyga till Moskva. Så jag fick inte gå på. Det var bara det. Jag blev inte gripen eller någonting, jag fick sova på hotell, säger Hjalmarsson till SportExpressen.

Det var inget bråk?

– Nej, absolut inte.

Vad sa de till dig?

– De sa att de hade rätt att göra så, och man kan inte argumentera emot så mycket, så det var inte så mycket att göra åt.

Hur gick det med din flygresa?

– Jag var ledig i dag så jag flyger i dag i stället. Det är inga större bekymmer.

– Det var inget allvarligt.

"Man ska agera professionellt"

Tommy Boustedt, generalsekreterare vid Svenska ishockeyförbundet, har inte blivit informerad om Hjalmarssons incident när SportExpressen når honom.

– Den enda informationen jag har är det du säger till mig, så jag kan inte gå djupare in på just det här fallet. Men generellt sett är det här ju ingenting som stämmer överens med vår värdegrund och de krav som vi har på ledare och spelare.

– Vår värdegrund är klar och tydlig på det här området. När man representerar Tre Kronor så förväntas man också agera på ett professionellt sätt, när man reser till platsen där matchen ska spelas, under vistelsen där och vid resan därifrån. Så är det och så har det varit tidigare.

Kommer ni att utreda det här?

– Vi gör alltid utvärderingar på alla sätt och det kommer vi så klart att göra nu också. Vi ska prata med alla om hur de har upplevt den här vändan, men om det nu stämmer som du påstår om Simon, så kommer vi så klart att ta ett samtal och fråga om det här och be honom att ge sin syn på saken.

"Ingen bra kombination"

När SportExpressen når Boustedt senare under måndagen har han stämt av med Hjalmarsson.

– Han har druckit några öl på restaurangen och sedan tagit en insomningstablett, och jag vet av egen erfarenhet att den kombinationen inte är speciellt bra. Vi som är vana vid att resa över Atlanten vet att man blir väldigt trött om man tar en insomningstablett och dricker vin eller öl till. Och att dricka några öl efter avslutad turnering är inte mot våra regler. Hade han druckit öl i lördags inför matchen, då hade han brutit mot våra regler, säger han.

Förbundskapten Pär Mårts vill inte kommentera saken.

"Allt får gå via Tommy B", skriver Mårts i ett sms till SportExpressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag