Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre Kronors förklaring till stora misslyckandet

Expressens hockeyreporter Johanna Dahlén: ”Det är klart att det är ett fiasko”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tre Kronor missar kvartsfinal i hockey-VM.

Förlusten på straffar mot det ryska förbundslaget gör att Sverige missar avancemang för första gången någonsin.

En svag start på turneringen blev avgörande.

– Det är de två första matcherna som förstör allting för oss, säger Henrik Tömmernes.

– Vi sköt oss själva i foten med de två första matcherna, vi har spelat med en enorm press efter de matcherna, säger Victor Olofsson.

Vinna eller försvinna?

Tre Kronor gick in till måndagskvällens match mot det ryska förbundslaget med kniven mot strupen och fick en kanonstart. Efter åtta minuters spel höll sig Jesper Frödén framme på en retur och tryckte in sitt tredje mål i VM-turneringen.

Målet kom i numerärt överläge och stod sig länge under den jämna och hårda matchen men med bara drygt sju minuter kvar fick Anton Slepyshev in 1-1 efter fina dragningar från Dmitri Orlov.

Bara 12 sekunder senare låg pucken i Sveriges bur igen när Alexander Barabanov kom fri.

Sverige förlorade på straffar

Sverige – på väg mot ett historiskt fiasko – gav dock inte upp och Victor Olofsson stod för en individuell prestation när han tog sig fram och dunkade in 2-2.

Resultatet var oavgjort efter ordinarie tid och matchen gick till en förlängning där svensk seger krävdes för att laget fortfarande skulle ha kvar chansen att gå till kvartsfinal.

Det blev dock det ryska förbundslaget som fick med sig en extra poäng efter en mållös förlängning och 3-2 i straffläggningen. Det gör att Sverige inte längre kan gå vidare till kvartsfinal. 

– Det är de två första matcherna som förstör allting för oss. Vi kommer upp bra i tredje matchen, mot Tjeckien spelar vi bra hockey men det är tio minuter som förstör och efter det spelar vi bra hockey och gör jobbet som vi ska. Den här matchen visar att vi har kapacitet att spela bra mot de bästa nationerna och det är tungt när vi sabbar för oss själva i början av turneringen, säger lagkaptenen Henrik Tömmernes efter matchen.

Olofsson: ”Sköt oss själva i foten”

Victor Olofsson håller med om att starten på turneringen med förluster mot Danmark och Belarus blev avgörande.

– Vi tog oss inte vidare och det var vårt mål, att gå hela vägen. Vi har ett lag som kunde göra det och att sitta här nu, utan att ta oss till kvartsfinal, är ett stort misslyckande, säger han.

– Vi sköt oss själva i foten med de två första matcherna, vi har spelat med en enorm press efter de matcherna. Vi har spelat upp oss otroligt bra även fast det inte räckte. Vi spelade bra hockey i alla matcher och hade chans att vinna, det är de två första matcherna som ställer till det.

Han håller dock inte med om påståendet att Tre Kronor ska ha haft låg energi i inledningen av mästerskapet.

– Vi var inte låga på energi men en första match i en turnering är alltid tuff. Det kommer alltid vara nervöst, danskarna gör en bra match, men givetvis kan vi spela bättre i den matchen. När vi torskar den har vi pressen på oss, vi gör en bra match mot Belarus men får inte in pucken. Det är lätt att titta tillbaka och säga att vi skulle gjort saker annorlunda.

”Då kommer de efter en...”

Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv var också besviken på presskonferensen efter matchen.

– Det är ett stort misslyckande för mig som coach och för oss som nation. Vi är inte nöjda med resultatet, men det är vad det är nu. Vi kan inte ändra resultatet. De två första matcherna som vi förlorade sårade oss resten av turneringen.

Det är första gången sedan det nya formatet infördes 1992 som Sverige missar avancemang till slutspel. Garpenlöv vill fortsätta som förbundskapten men förstår att han får leva med rubriker om fiasko och kanske även krav på avgång. 

– Det är så det funkar. Har man inte resultatet med sig, då kommer de efter en och förbundet. Vi förstår det, men det har varit ett tufft VM för mig personligen och jag har lärt mig mycket. Det har varit tufft under året med corona, det har alla upplevt, jag vet, men det har varit ett annorlunda år.

– Nu får vi ta oss hem här och sedan ska vi utvärdera det här, både vad vi och spelarna gjort. Det är en process som vi kommer jobba med under de kommande veckorna.