Hemliga spelet bakom Tre Kronors VM-guld

Foto: JOEL MARKLUND
Foto: ALEXEY KUDENKO

KÖLN/STOCKHOLM. Det var länge osäkert om Henrik Lundqvist skulle stå i VM-finalen.

Efter matchen avslöjade Lundqvist det hemliga spelet under söndagen – som gjorde att han kunde trotsa smärtorna och bli svensk guldhjälte.

Detta bland annat med hjälp av en spruta.

– Jag har varit lite orolig, säger "Henke".

Det var i slutsekunderna av semifinalmatchen mot Finland som Henrik Lundqvist grinade illa efter en räddning där han gick ner i spagat.

Lundqvist kom inte ut till den mixade zonen efter matchen, och landslagsläkaren Björn Waldebäck berättade att de gjort en "akutbehandling" på Lundqvist.

Oron var stor hos de svenska fansen, och när målvaktsstjärnan heller inte med på matchvärmningen ökade farhågorna. Skulle Henrik Lundqvist tvingas avstå spel i finalen?

Men New York Rangers-stjärnan kom till start – och blev stor svensk hjälte i guldmatchen. VM-dramat avgjordes med en straffläggning där Henrik Lundqvist spikade igen totalt och räddade varenda straff som kanadensarna skickade iväg.

LÄS ÄVEN: Kanadas svar efter svenska ilskan 

Lundqvist avslöjar: "Kändes inte alls bra då"

Efter matchen avslöjade Lundqvist att vägen till finalen inte varit helt odramatisk.

– Det kändes inget vidare i går, men vi skulle se hur det kändes på morgonen. Jag fick en liten skada på knät. Jag trodde inte att jag skulle kunna spela runt lunch, det kändes inte alls bra då. Men jag fick akupunktur och behandlingar. Vi testade med en spruta som gjorde att smärtan försvann, säger "Henke".

– Så det är klart att jag har varit lite orolig, man har fått möjligheten att spela VM-final, då vill man inte missa på grund av en skada, säger han.

Trots sprutan menar målvakten att smärtorna trots allt kom tillbaka under finalmatchen.

– Det kom efter halva matchen, men man känner inte efter i en VM-final. Man försöker bara tänka på nästa skott, säger han.

Det var en märkbart rörd Henrik Lundqvist som till slut fick greppa tag i VM-bucklan och för första gången fira ett VM-guld.

– Det kunde inte ha slutat bättre efter ett snöpligt slut i New York. Jag är stolt, glad och tacksam över att få vara med om det här.

Lundqvist kände press under turneringen

Den stora guldhjälten medger också att han känt en viss press under turneringens gång.

– Men det kändes i gruppen att vi skulle klara det här, att vi skulle vinna. Vi hade den känslan 2006 i OS och samma nu. Det är en fantastisk känsla.

Lundqvist har även uppskattat tiden tillsammans med brorsan Joel – som nu har tre VM-guld totalt.

– Tror du inte att han tagit upp det på somrarna? Vi får inte så mycket tid tillsammans, men jag är så tacksam över att få komma hit och spela med Sverige - att få spendera tid med brorsan vid sidan om, och ha kul.

Det var många som ville hylla Lundqvist efter det dramatiska straffavgörandet. 

– Han var stabil hela matchen och gav ett lugn till laget, säger den förre målvaktshjälten Tommy Salo.

– Man såg värdet av en bra målvakt i finalen. Det hade kunnat gå hur som helst, det var ställningskrig matchen igenom, säger den välmeriterade Thomas Rundqvist.

På sociala medier gick bland annat den förre förbundskaptenen Leif Boork, 94-hjälten Tomas Brolin och SVT-profilen Marie Lehmann ut och hyllade "Henke"