Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga samtalet stoppade Nylander

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Joel Marklund
Lou Lamoriello
Foto: Graham Hughes

HELSINGFORS. William Nylanders presskonferens ställdes in minuterna innan den skulle starta.

Nu kan SportExpressen avslöja att det var Toronto Maple Leafs general manager Lou Lamoriello som ringde och stoppade Nylander från att kliva upp på podiet.

– Jag har inga kommentarer kring det, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Redan i onsdags skickade svenska ishockeyförbundet ut information om att William Nylander skulle hålla en presskonferens på spelarhotellet i Helsingfors.

Ett stort antal journalister från hela hockey-världen var på plats och flera mediebolag hade förberett för att sända live.

Läkaren informerade presskåren

Men när Sveriges pressansvarige Anders Feltenmark inledde presskonferensen gjorde han det med att säga att Nylander inte skulle dyka upp – till allas stora förvåning.

I stället kom lagläkaren PA Bergsten och gav samma information som man gått ut med under senaste dagarna när det gäller Nylanders fysiska status.

Juniorlandslaget meddelade också att det var ett beslut som helt och hållet fattats av lagledningen i det svenska JVM-laget.

Men så var inte fallet.

SportExpressen kan avslöja att Torontos general manager Lou Lamoriello kontaktade både Nylander och landslagsledningen i absolut sista sekund och stoppade honom från att kliva upp på podiet.

Därför tog Sverige på sig ansvaret

Den svenska landslagsledningen hade tänkt att låta Nylander uttala sig – men NHL-klubbens ord väger tyngre och Lamoriello ville inte att det skulle komma ut att det var Toronto som stoppade honom – därför tog ledningen i Sverige på sig det som deras beslut.

– Det här är uppgifter som jag inte vill kommentera överhuvudtaget, säger Tommy Boustedt på svenska ishockeyförbundet.

Direkt efteråt fick förbundet ta emot tuff kritik för hur man hanterat situationen.

Men i själva verket var det alltså den anrika NHL-klubben som tog beslutet.