Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund
Lou Lamoriello Foto: Graham HughesLou Lamoriello Foto: Graham Hughes
Lou Lamoriello Foto: Graham Hughes

Hemliga samtalet stoppade Nylander

Publicerad

HELSINGFORS. William Nylanders presskonferens ställdes in minuterna innan den skulle starta.

Nu kan SportExpressen avslöja att det var Toronto Maple Leafs general manager Lou Lamoriello som ringde och stoppade Nylander från att kliva upp på podiet.

– Jag har inga kommentarer kring det, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Redan i onsdags skickade svenska ishockeyförbundet ut information om att William Nylander skulle hålla en presskonferens på spelarhotellet i Helsingfors.

Ett stort antal journalister från hela hockey-världen var på plats och flera mediebolag hade förberett för att sända live.

Läkaren informerade presskåren

Men när Sveriges pressansvarige Anders Feltenmark inledde presskonferensen gjorde han det med att säga att Nylander inte skulle dyka upp – till allas stora förvåning.

I stället kom lagläkaren PA Bergsten och gav samma information som man gått ut med under senaste dagarna när det gäller Nylanders fysiska status.

Juniorlandslaget meddelade också att det var ett beslut som helt och hållet fattats av lagledningen i det svenska JVM-laget.

Men så var inte fallet.

SportExpressen kan avslöja att Torontos general manager Lou Lamoriello kontaktade både Nylander och landslagsledningen i absolut sista sekund och stoppade honom från att kliva upp på podiet.

Därför tog Sverige på sig ansvaret

Den svenska landslagsledningen hade tänkt att låta Nylander uttala sig – men NHL-klubbens ord väger tyngre och Lamoriello ville inte att det skulle komma ut att det var Toronto som stoppade honom – därför tog ledningen i Sverige på sig det som deras beslut.

– Det här är uppgifter som jag inte vill kommentera överhuvudtaget, säger Tommy Boustedt på svenska ishockeyförbundet.

Direkt efteråt fick förbundet ta emot tuff kritik för hur man hanterat situationen.

Men i själva verket var det alltså den anrika NHL-klubben som tog beslutet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag