Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag har tänkt att jag inte orkar leva mer”

Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: RUSTY KENNEDY / AP
Foto: NIKLAS LARSSON / © BILDBYRÅN

Tommy Salo är en av Sveriges mest meriterade hockeymålvakter genom tiderna.

Samtidigt har han plågats av depressionsbesvär. 

– När jag mått som sämst har jag tänkt att jag inte orkar leva längre, säger Salo till Aftonbladet. 

OS-guld med Sverige 1994. En NHL-karriär med spel i klubbar som Edmonton Oilers och New York Islanders. Ändå har Tommy Salo i mångt och mycket blivit definierad av sin tavla i OS-kvartsfinalen mot Vitryssland 2002.

Nu har Salo berättat att minnet av den olycksaliga matchen fortfarande plågar honom. 

Salo om depressionen

– Egentligen började väl allt med matchen mot Vitryssland i OS 2002 och en räddning som slutade illa och Tre Kronor blev utslaget. En match, en kort sekvens och den har förföljt mig hela livet. Trodde jag kunde ruska av mig det som hänt, men det har inte riktigt gått. Om vi lägger till en arbetsam skilsmässa och en turbulent tid i Leksand när jag var sportchef så skapade det en människa som inte mådde bra. Allt var nattsvart för mig, säger Salo till Aftonbladet.  

– Jag tror inte folk har fattat hur jäkla jobbigt jag har tyckt att det varit. Jag minns när jag var med i en jippo-match för två år sedan. Ställde upp och spelade gratis. Och om jag skrev 100 autografer efter matchen med mycket positivt så var det en som vräkte ur sig något om Vitryssland och jag ramlade ihop inombords. Visade det inte utåt, men jag tog illa vid mig och blev ledsen.

”Var tvungen att göra nåt radikalt”

Salo säger sig må betydligt bättre numera – speciellt efter mötet med nya kärleken Erika. 

– Jag hamnade i ett ekorr-hjul som jag inte kunde ta mig ur och det var under tiden i Leksand som jag var tvungen att göra något radikalt och ta tag i mitt liv. Det har jag gjort nu. Jag har använt mig av professionell hjälp med en psykolog, pratat mycket med mina vänner Mikael Karlberg, Pär Hellenberg och Josef Sirugo samt givetvis Erika. I dag mår jag bättre, men kan fortfarande ha dåliga dagar. Men de blir färre och färre, säger Salo.  

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!