Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har en chans att göra det ingen annan gjort”

John Klingberg tränar i Bratislava. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Klingberg, till vardags i Dallas Stars. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

BRATISLAVA. John Klingberg är på plats i Bratislava och redo för spel i VM.

Här har Dallas stjärnback också chansen att bli historisk.

Aldrig förut har en svensk spelare vunnit tre raka VM-guld.

– Vi har ett väldigt bra lag och jag har en chans här att göra något ingen gjort innan, säger han. 

Dallas Stars såg länge ut som en av utmanarna om att lyfta Stanley Cups mytomspunna buckla men slogs i match sju ut mot St Louis Blues. 

En sorti ur slutspelet som kom att i förlängningen betyda en drömförstärkning till Tre Kronor som plötsligt fick stjärnbacken John Klingbergs tjänster till förfogande.

Och även om smällen från Blues slog hårt mot honom och laget, så gick det snabbt för Klingberg att vrida om besvikelsen till revanschlusta.

– Den stora drömmen är också att få vinna där borta. Men vi gjorde något bra i år och lyckades ta oss så pass långt. Det var inte så tufft att ladda om (för VM) när man har en chans att vinna här igen, och vi har ett väldigt bra lag, säger han.

Hur länge hinner du sörja innan du tar ett beslut om att åka hit och se glädje i det?

– Jag tog min tid och funderade, men det var inte så svårt att bestämma sig. Det är mycket som ska klaffa med läkarundersökningar och sånt, men det gör man ganska snabbt men när jag kom dit så sa jag att jag ville åka. 

John Klinberg lyfter VM-pokalen inför ett fullsatt Kungsträdgården i maj 2018. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Har inte varit i bättre form: ”Vässade formen i slutspelet”

Vidare fortsätter Klingberg med att prata om sin egen form, då han i slutspelet kom att glänsa och vara med i videoklipp med höjdpunkter som spreds på sociala medier:

– Jag tycker jag vässade formen i slutspelet och det känns bra så jag kommer hit i bra form, så det finns inga bortförklaringar.

Till VM-truppen som han nu ansluter till finns redan fyra backar som var med förra året i Köpenhamn när Tre Kronors andra raka guld bärgades. En av de som var med då och nu är lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson som delar något unikt med Klingberg - chansen att bli historisk och vinna tredje raka VM-guldet.

– Det skulle betyda väldigt mycket. Oliver har varit med på resan också och det är samma tränare så vi har en chans att göra något som ingen annan gjort i svensk hockey förut. Det värderar jag väldigt högt och det är en av anledningarna till att jag kommer hit.

Klingberg i Dallas. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Hyllas av förbundskaptenen: ”Skicklig back”

Peter Popovic och John Klingberg har bildat en fin vänskap vid sidan om isen, och Lerum-sonen talar varmt om förbundskaptenen efter att ha avslutat sitt första ispass i Bratislava:

– Jag gillar honom (Popovic), han är rolig. Alltid glad och rolig. Man mår bra runt om kring honom, han är en glädjespridare. Han är bra på att jobba individuella sidor med personer också. 

Svaret från Popovic?

– Han är en skicklig back och är jäkligt tävlingsinriktad. Men han är även en kille som bidrar med mycket skratt och energi. Du får liksom både och med Klingberg. Du får skrattet, energin och humorn. Men du får också en skicklig back som vill vinna.

 

LÄS MER: Hockey-VM 2019 – spelschema, tabeller och resultat