Här är Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Foto: Olle Wande
Foto: Olle Wande

På måndagen presenterades truppen till JVM i Helsingfors, Finland.

Och bland dem som får chansen av förbundskaptenen Rikard Grönborg finns forwarden Dmytro Timashov.

– En väldigt kul spelare att se, en skicklig spelare, kommenterar Grönborg.

Årets JVM drar i gång den 26 december och spelas i den finländska huvudstaden Helsingfors. Finalen spelas den 5 januari.

Och på måndagseftermiddagen presenterade förbundskaptenen Rikard Grönborg den trupp som ska försvara de svenska färgerna i mästerskapet.

Först ut var naturligtvis målvakterna - Brynäs Felix Sandström, Djurgårdens Linus Söderström och Linköpings Erik Källgren.

– Han har gjort det väldigt, väldigt bra, kommenterar Grönborg om Sandström.

Bägge bröderna Nylander med

På backsidan är det Sebastian Aho, William Lagesson, Jacob Larsson, Adam Ollas Matsson, Andreas Englund, Marcus Pettersson, Gustav Forsling och Gabriel Carlsson som får chansen i JVM.

– Det gör ont att spela mot "Wille", säger Grönborg om Lagesson.

Och de forwardar som imponerat tillräckligt mycket på Grönborg för att få chansen är Lukas Vejdemo, Jakob Forsbacka-Karlsson, Fredrik Olofsson, Carl Grundström, Dmytro Timashov och Rasmus Asplund.

Dessutom finns även bröderna William och Alexander Nylander med, precis som Joel Eriksson Ek, Oskar Lindblom, Jens Lööke, Axel Holmström, Christoffer Ehn, Anton Karlsson och Adrian Kempe.

– Det är bra att han har båda de spetskvaliteterna, han kan spela både forward och center, säger Grönborg om William Nylander.

"Kan vara dagsform som avgör"

Han menar dock att de två bröderna inte är speciellt lika när det kommer till deras personligheter.

– Det tror jag inte. Jag är inte lik min brorsa, jag tror att varje person är unik. Men det kanske är mycket spelmässigt som man känner igen.

Nu återstår att se vilka sju backar och tretton forwardar som kommer att anmälas i Helsingfors. Enligt Grönborg är det flera faktorer som spelar in.

– Vi har tre träningsmatcher först och sen har vi träningsläger. Sen vet man inte hur det blir med skador, det är viktigt att vi har flera spelare som är inkuggade i det sätt vi spelar. Sen kan det vara dagsform som avgör också, säger han.

"Klart att det finns en besvikelse"

Enligt Grönborg är den stora skillnaden med årets trupp jämfört med förra året att denna har mer erfarenhet.

– Nu har vi mer erfarenhet, så om de här killarna sköter korten rätt kommer vi kommer vi ha ett lag med en helt annan erfarenhet, säger han.

Därmed lämnas Oliver Kylington, Christopher Mastomäki och Robin Kovacs - som på förhand tippades komma med - utanför laget.

– Det är klart att det finns en besvikelse, det är en dröm att få spela JVM liksom. Men det är bara att ha fullt fokus på Luleå och vad som komma skall där, så får man ta det därifrån, säger Mastomäki om att inte vara uttagen.

JVM-truppen

Målvakter: Felix Sandström, Brynäs, Linus Söderström, Djurgården, Erik Källgren, Linköping/Oskarhamn.
Backar: Sebastian Aho, Skellefteå, William Lagesson, UMass, Jacob Larsson, Frölunda, Adam Ollas Mattsson, Djurgården, Andreas Englund, Djurgården, Marcus Pettersson, Skellefteå, Gustav Forsling, Linköping, Gabriel Carlsson, Linköping.
Forwards: Lukas Vejdemo, Djurgården, Jakob Forsbacka-Karlsson, Boston University, Fredrik Olofsson, Nebraska-Omaha, Carl Grundström, Modo, Dmytro Timashov, Québec Remparts, Rasmus Asplund, Färjestad, Alexander Nylander, Mississauga Steelheads, Joel Eriksson Ek, Färjestad, William Nylander, Toronto Marlies, Oscar Lindbom, Brynäs, Jens Lööke, Brynäs, Axel Holmström, Skellefteå, Christoffer Ehn, Frölunda, Anton Karlsson, Frölunda, Adrian Kempe, Ontario Reign.