Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är statistiken som avslöjar Tre Kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under måndagen kommer bröderna Sedin att specialstudera powerplay på stor rink inför tisdagens match mot Danmark. Henrik Sedin vill dock inte att allt fokus ska ligga på dem, utan att de andra spelarna tar plats.
Foto: Tommy Pedersen

Stjärnorna från Vancouver är redo att förstärka Tre Kronor.

Välbehövligt - för SPORT-Expressens unika statistik visar att Sverige både skapar för lite lägen och är ineffektivt.

- Det är tanken som blockerar handlingen där ute, säger Pär Mårts.

SPORT-Expressens unika statistik, med hjälp av målvaktstränaren Stefan Lunner, visar att Tre Kronor under VM haft svårt att skapa heta chanser. Både i powerplay och spel fem mot fem är andelen farliga avslut av den totala skottmängden lägre än genomsnittet.

- Det är tanken som blockerar handlingen där ute, kunnandet har funnits tidigare och det kan inte bara ha försvunnit. Men vi skapar inte de där riktigt klara chanserna. Det är krångel och fundering från början, det hackar på skivan, säger Pär Mårts och fortsätter:

- När man funderar lyder man inte instinkterna. Det är inte så att en hockeyspelare är dum, men det tar för lång tid att fundera och lägga till rätta.

"Hoppas kunna bidra"

Effektiviteten när laget väl får chanserna är också under genomsnittet.

- Den blir naturligtvis sämre, vi är inte på rätt ställen och skjuter inte i rätt lägen, säger Pär Mårts.

Därför är det så klart ett välkommet tillskott att laget nu får förstärkning av två av världens bästa forwards samt en NHL-back av mycket hög klass.

- Det är lite "skills" man behöver för att slå de avgörande passningarna och hitta rätt lägen, jag hoppas att de kan bidra med det, säger Pär Mårts.

Henrik Sedin:

- De senaste tre åren har vi varit etta och fyra i powerplay, sedan har det gått tungt i år. Vi har haft väldigt mycket skador på huvudkillar i just powerplay, många rightskyttar som varit borta. Men annars det känts bra spelmässigt.

Specialstudera

Under dagen kommer Sedinarna och Alexander Edler specialstudera powerplayspel på stor rink.

- Där borta är det många inspel till killar i mitten för skott. Jag vet inte om det finns här hemma, det får vi kolla på, säger Henrik.

Henrik Sedin poängterar att andra spelare inte får lita för mycket på honom, Daniel och Edler.

- Det är viktigt att de kliver fram, inte tror att det kommer nya killar som ordnar allt.

Det är något som Pär Mårts kommer diskutera med resten av laget.

- Vi kommer prata ganska mycket i morgon. Det handlar om att andra delen av laget inte får dra sig tillbaka, inte slå personbästa. Alla måste bidra med sitt, det ska tydliggöras.

FAKTA

SÅ MÅNGA BRA AVSLUT HAR TRE KRONOR TAGIT

SPORT-Expressen har tagit hjälp av Stefan Lunner, en av Sveriges mest ansedda målvaktstränare, och hans företag Performance, där bland andra Johannes Lunner jobbar, för att granska Tre Kronor. Statistiken bygger på studier av över 1 000 matcher i elitserien, allsvenskan, NHL, KHL och landskamper.


DEFINITION AV BRA AVSLUT

  • Ett skott målvakten inte har en chans att se inom en halv sekund innan det avlossats, alltså ett skott där målvakten är skymd.
  • Ett skott som målvakten behöver förflytta sig på inom en halv sekund innan det avlossats, alltså ett skott där pucken flyttas från ena kanten till den andra före avslut.
  • Dåliga avslut är avslut där målvakten antingen har fri sikt eller slipper förflytta sig i sidled i samband med att skottet avlossas.

TRE KRONORS FACIT TOTALT I VM HITTILLS

  • Sverige har efter sex spelade matcher fördelningen -78 procent dåliga avslut/22 procent bra avslut. Den genomsnittliga fördelningen är 70 procent dåliga avslut/30 procent bra avslut.
  • Sverige har efter sex spelade matcher skotteffektiviteten 1,8 procent på dåliga avslut och 19 procent på bra avslut. Den genomsnittliga skotteffektiviteten är 3,2 procent på dåliga avslut och 22 procent på bra avslut.
  • I powerplay har Sverige fördelningen 64 procent dåliga avslut/36 procent bra avslut. Denna fördelning är under snittet i powerplay (60 procent gröna avslut/40 procent röda avslut).

TRE KRONORS FARLIGASTE SPELARE HITTILLS

Flest antal bra avslut

Johan Fransson, back 5 (1 mål)

Calle Järnkrok, forward 4 (0 mål)

Dick Axelsson, forward 4 (0 mål)

Martin Thörnberg, forward 4 (0 mål)

Gabriel Landeskog, forward 4 (1 mål)

Loui Eriksson, forward 4 (1 mål)