Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har allt för att bli en superstjärna i NHL”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / RAJ MEHTA-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

LOS ANGELES. Hockey-VM är sex månader bort.

Men Tre Kronors ledning är redan i gång och scoutar våra proffs i NHL.

Biträdande förbundskaptenen Johan Garpenlöv, som tar över landslaget inför nästa säsong, fanns på plats i Los Angeles natten till söndagen och fick se Elias Pettersson avgöra för Vancouver i bortamötet med Kings.

- Hans start har varit över mina förväntningar. Får han vara skadefri och växa in i ligan, så har han alla egenskaper för att bli en superstjärna i NHL, säger Garpenlöv.

Pettersson var en av guldmakarna i Danmark i årets VM och står naturligtvis högst på landslagsledningens önskelista inför VM i Bratislava i maj 2019.

Det är tidigt på säsongen och mycket kan hända med NHL-lagens tabellposition fram till april när VM-laget ska tas ut, men landslagsledningen tycker ändå att det är motiverat att vara på plats i Nordamerika före jul och göra en första granskning av våra NHL-proffs.

- Jag tror att man måste vara på plats regelbundet här i Nordamerika för att följa våra spelare. Det passade bra med mitt schema att åka nu i stället för i januari. Sedan gör vi en ny resa i mars, som vi alltid gör. De här resorna handlar mycket om att se killarna i deras vardag, vad de har för roller i sina lag och få en chans att prata med dem lite. Det är så vi har jobbat under de senaste åren. Det gäller att sätta sig på flyget och resa runt. Det handlar om att visa sitt intresse och göra sitt jobb, kan jag tycka. De här resorna betyder mycket både för oss och förhoppningsvis för spelarna också. säger Garpenlöv.

Här är de sex matcherna Garpenlöv ser under den här resan

23 nov: Vegas-Calgary.

24 nov: LA Kings-Vancouver.

25 nov: Nashville. Anaheim.

26 nov: Detroit-Columbus.

27 nov: Buffalo-San Jose.

28 nov: Colorado-Pittsburgh.

Finns det några speciella skäl för att du har valt just de här matcherna eller handlar det om geografiska skäl?

- Nja, vid den här tidpunkten vet man ju inte riktigt vilka lag som kommer att missa slutspelet och det är väl också lite tidigt för att lista ut vilka lag, som kommer att ha svårt att gå långt i play off. Just den här resan handlar det om att se så många svenskar som möjligt. När det närmar sig VM försöker man lägga ett annat schema.

Kommer Rikard Grönborg att åka över senare i vinter också?

- Det tror jag. Vi kommer garanterat att åka i mars. Förra året gjorde vi så att vi täckte hela mars, där vi åkte i olika omgångar. Rikard. Peter Popovic och jag. Det tyckte jag var bra för då får man en helhet över det i tid. Man ser samma spelare göra flera matcher.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Har det skett någon förändring nu över era roller, då det redan är klart att du tar över jobbet som förbundskapten efter Rikard efter den här säsongen?

- Nej, vi kör precis samma upplägg. Rikard är huvudansvarig. Jag och Poppe gör det som vi har gjort tidigare.

Ditt intryck av mötet mellan Vegas och Calgary i fredags?

- Jag tyckte att det var kul att se William Karlsson i aktion. Han producerar ju inte som han gjorde förra året, men jag tycker ändå att efter att ha sett matchen att han spelar på en hög nivå och med stort självförtroende. Han sätter upp sina medspelare, han gör jobbet både framåt och bakåt. Och han är balansen som driver den där kedjan, tycker jag.

 

LÄS MER: Tre Kronor-guldvinnaren ska få barn med TV3-profilen 

 

- Sedan i Calgary, så har Elias (Lindholm) hittat en bra roll där med Johnny Gaudreau och Sean Monahan, där han får utnyttja sitt skott, får mycket istid och får spela i alla situationer. Och Mickis (Mikael Backlund) gör ju det han alltid har gjort, ett jättejobb som en av Calgarys ledande centerforwards. Sedan tycker jag att Rasmus Andersson gjorde det bra på sin backplats. Han var stabil, spelade enkelt och svarade för fina passningar.

Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det står en del prestige på spel i Bratislava i maj nästa år med tanke på att ni vunnit VM-guld två år i rad?

- Ja, det har vi gjort. Varje år är ett nytt år och det gäller att få ihop ett bra gäng. Det var samma sak förra året, då jag tror att vi bara hade tre spelare med från året innan. Det var i stort sett två nya lag, som vi vann VM-guld med.

- Jag har sett att det är en hel del av våra spelare som nu har utgående kontrakt och ska skriva nya, vilket kan göra det svårt för dem att komma och spela VM. Sedan brukar det alltid vara någon som ska gifta sig eller ha barn. Sedan måste man ha lite tur att rätt lag åker ur eller inte går långt i slutspelet.

Ni har lyckats få många av våra NHL-stjärnor att komma till VM under de senaste åren, har ni gjort något speciellt för att få med er spelarna?

- Jag vill hävda att alla svenska spelare vill spela i Tre Kronor. Men vi är medvetna om att det är en lång säsong i NHL och killarna kan vara slitna och skadade och på grund av det tackar nej. Men inte av anledningen att man inte vill vara med i landslaget i ett VM, säger Johan Garpenlöv.