Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tar över – kan byta ut hela staben

Johan Garpenlöv.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rikard Grönborg.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter den här säsongen kan det bli stora förändringar i Tre Kronors ledarstab.

Det enda som är helt klart är att Johan Garpenlöv tar över som huvudcoach efter Rikard Grönborg.

- Det är helt upp till mig vilken ledarstab jag vill ha och jag ska ta tid på mig innan jag bestämmer mig, säger Johan Garpenlöv.

Den här säsongen blir Rikard Grönborg sista som förbundskapten för Tre Kronor, han jobbar vidare tillsammans assisterande coacherna Johan Garpenlöv och Peter Popovic. I staben ingår även målvaktstränaren Stefan Ladhe, videocoachen Johan Andersson och i samband med mästerskap även JVM-lagets ledare Tomas Montén i rollen som motståndarscout.

Hur det blir för alla utom Garpenlöv nästa säsong är oklart.

- Precis som Rikard när han tillträdde, får jag samma befogenhet att sätta ihop ledarstaben som jag vill, säger Johan och fortsätter:

- Det är helt upp till mig vilken ledarstab jag vill ha och jag ska ta tid på mig innan jag bestämmer mig. De som finns runt laget nu kan bli kvar. Inget är klart ännu. Jag vill verkligen ta det lugnt och hitta rätt personer, med rätt kompetens och jag ska ut på marknaden och titta på vad som finns.

Världsmästare både som spelare och ledare

Johan Garpenlöv har hunnit fylla 50 år. Som spelare nådde han stora framgångar med SM-guld, VM-guld och tio säsonger i NHL.

Som ledare har han inte samma erfarenhet.

- Nej, jag har aldrig varit huvudansvarig för ett seniorlag. Jag kan inte trolla fram erfarenhet och kommer lära mig mycket under resan.

Vad gör att du ändå tar jobbet och känner att du är redo för det?

- Det känns jättebra att få jobba med det finaste vi har i svensk ishockey. Sen är det en utmaning. Jag vet att jag kommer bli synad ännu mer än jag blivit som assisterande coach. Jag kommer få står där och svara för vad vi gör på ett helt annat sätt.  

Och Grönborg själv hade heller aldrig varit huvudansvarig för ett seniorlag innan han blev förbundskapten - så det behövs inte?

- Nej, det går att vrida och vända på det där hursomhelst. Men oftast beror allt på resultat. Man blir bedömd efter det...

Vad är det som lockar med att vara huvudansvarig?

- Jag har funderat på det i många år och fått en del förfrågningar om att bli huvudtränare. Jag har inte haft den rätta magkänslan tidigare och inte känt mig riktigt förberedd. Nu gör jag det. Nu vill jag göra den här resan. 

Garpenlöv vill se Grönborg i NHL

Garpenlöv har till stor del bidragit till Tre Kronors lagbygge de senaste åren, inte minst i de personliga kontakterna med NHL-spelare. Detta kommer han naturligtvis bygga vidare på och han hyllar spelarna. 

- Sverige har så fantastiskt många skickliga spelare. Det känns som en bra tidpunkt att kliva in i den här rollen.

Tror du att Rikard Grönborg får jobb som headcoach i NHL nu?

- Jag hoppas att han får det. Grönborg har allt som krävs för att lyckas i NHL. Det enda som är tveksamt är om NHL är redo för det. Det finns inga huvudcoacher från Europa i ligan och Rikard måste övertyga dem där borta att han är tillräckligt bra. 

- Och NHL måste förstå att man behöver få in någon utifrån, det är dags för en europeisk tränare som tänker lite annorlunda både i spelet och hur man är gentemot spelarna