Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Växjös guldtränare tar över Tre Kronor

Sam Hallam klar som ny förbundskapten.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Sam Hallam har tagit tre SM-guld med Växjö Lakers.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sam Hallam, 42, är ny förbundskapten för Tre Kronor, en nyhet SportExpressen kunde avslöja under torsdagen.

Förbundet bekräftade efter lunchtid att Växjötränaren ersätter Johan Garpenlöv. 

– Att få möjligheten att leda Tre Kronor är en stor ära, säger Hallam i ett pressmeddelande.

Det har tisslats och tasslats länge om vem som ska ta över Tre Kronor efter att Johan Garpenlöv meddelat att han inte fortsätter.

Hallam har haft ett långtidskontrakt att ta ställning till.

Det har han nu accepterat, något SportExpressen kunde avslöja under torsdagsförmiddagen. Kort därefter bekräftades nyheten av förbundet.

– Vi är glada att välkomna Sam Hallam som Tre Kronors nya förbundskapten. För oss har det varit viktigt att rekrytera en förbundskapten med rätt erfarenhet, goda ledaregenskaper och sunda värderingar. Betydelsefullt är också att kontraktet med Sam Hallam sträcker sig över hockey-VM för herrar på hemmaplan i Stockholm 2025, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Lämnar Växjö efter tio säsonger

Sam Hallam lämnar därmed Växjö Lakers efter många säsonger. Närmare bestämt tio stycken.

Under dessa år har han hunnit med att vinna tre guld till Smålandsklubben. 

– Att få möjligheten att leda Tre Kronor är en stor ära. Utmaningen känns otroligt inspirerande, och tittar jag tillbaka på tränarna som haft rollen innan blir jag också väldigt stolt. Jag har under mina år i Växjö haft möjlighet att tävla på högsta nationella nivå och efter den här säsongen ska det bli väldigt roligt att få tävla på internationell nivå, säger Hallam.

Hallam stannar i Växjö till slutet av denna säsong då kontraktet med Lakers löper ut. Därefter tar han över det ädlaste jobbet i hockey-Sverige.

– Utöver rollen som förbundskapten känns det också spännande att tillsammans med förbundet utveckla svensk ishockey och jag känner ett stort ansvar att vara ett bra föredöme och representera svensk ishockey på bästa sätt. Under nuvarande säsong ligger dock mitt fulla fokus på Växjö och säsongen vi har framför oss, säger Sveriges nya förbundskapten. 

Evertsson: ”Kommer inte som någon överraskning”

I en intervju på Växjö Lakers hemsida säger Hallam att det känns som perfekt tajmning att ta det nya jobbet. 

– Under en tid har jag känt att jag behöver se till mig själv, var står jag någonstans och vad vill jag göra. När det här uppdraget presenterades kände jag direkt att det här är precis vad jag vill göra nu.

Kontraktet med Sam Hallam är skrivet till säsongen 2025/2026 vilket inkluderar hockey-VM för herrar på hemmaplan 2025 samt OS 2026. 

Växjö: Redan börjat titta på kandidater

Torsdagens besked innebär att Växjö Lakers och sportchef Henrik Eversson får se sig om efter en ny huvudtränare för första gången sedan säsongen 2012/13.

– Nej, man kan inte säga att det här kommer som någon överraskning. Jag tycker det är ett ganska logiskt val från bägge parter, säger Eversson.

Ni får behålla er tränare säsongen ut nu, men har ni redan börjat tänka på vad som ska hända därefter?

– Självklart, det började vi med för länge sedan.

Sam Hallam tog över tränarsysslan i Växjö Lakers hösten 2012 när den dåvarande huvudtränaren Janne Karlsson fick sparken.

Tre SM-guld senare är det alltså Tre Kronor som väntar.

– En tränare är ett karriärsyrke och har du haft en och samma tränare på en och samma plats i tio år så måste du kalkylera med att han kommer vilja göra något annat. Vi har väl så klart haft en bra förberedelse för att det kan bli så. För vår del hade det inte spelat någon roll om det hade blivit ett lag i Schweiz eller om det hade blivit svenska landslaget. Vi hade ju fått leta efter en ny tränare oavsett.

– Men nu är det kul att det blev svenska landslaget, säger Henrik Evertsson.