Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket tjänar svenska spelarna

Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

KÖPENHAMN. Elias Petterssons juniorkontrakt på 22 000 i månaden eller Oliver Ekman-Larssons drömkontrakt på fyra miljoner kronor i månaden.

Om Tre Kronor vinner guld så får de ändå lika mycket i bonus.

– Det är lika för alla oavsett vad man har för kontrakt i sitt klubblag, säger Putte Köhler, chef för de svenska landslagen.

Ishockey-VM i Köpenhamn hyser rum för spelare från ligor i såväl Nordamerika som hela Europa, från Sverige i norr till Frankrike i syd. 

Och även i Tre Kronor finns det spelare från flera olika ligor. Allt från välbetalda superstjärnor i världens bästa liga och Magnus Hellberg med en drömlön i det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star till Elias Pettersson och ett rookiekontrakt i SHL på 22 000 kronor i månaden.

Så när det blir dags för VM så kommer också jobbet att försäkra samtliga spelare - en säkerhet ifall olyckan skulle vara framme. 

Men hur fungerar det, vem betalar försäkringen och hur dyrt blir det för svensk ishockey när Tre Kronor har 16 spelare från NHL på plats? 

Fram till i tisdags så var frågorna många. 

Entré: Putte Köhler. Den svenska chefen för landslagen som har stenkoll på hur försäkringar fungerar och efter Tre Kronors frivilliga träning så kom han att vända våra frågor till svar.

Första frågan; hur ser guldbonusen ut och får lagets bäst betalda Oliver Ekman-Larsson mer i bonus än Växjö Lakers rekordjunior Elias Pettersson som på ett år tjänar ihop lika mycket pengar som Oliver Ekman-Larsson tjänar på bara två dagar? 

– Nu finns det ju ett nyskrivet kontrakt med Sico (spelarfacket) och jag har inte årets bonus i huvudet men guldet förra året gav 100 000 till samtliga spelare. 

Och då spelar det ingen roll vad man tjänar i sitt klubblag?

– Exakt, det är lika för alla oavsett vad man har för kontrakt i sitt klubblag.

Därför tackade William Nylander nej

På plats i Köpenhamn för ishockey-VM gäller också olika för varje spelare när det kommer till skador. Spelare från SHL är direkt försäkrade av ligan som har ett avtal med det svenska ishockeyförbundet - men när det kommer till spelare från NHL så tar det internationella ishockeyförbundet över spelarens kontrakt under VM och betalar den största delen av försäkringarna. 

– Ja, och är det så att det handlar om någon med ett högt kontraktvärde som Ekman-Larsson så kan det bli en överskjutande del i premier som det svenska ishockeyförbundet får betala. 

Men för de som inte har något kontrakt, då?

– Ja, det finns ju en del spelare som är kontraktslösa och i det fallet så är det ju som så att alla löner är ju officiella i NHL så då gör man en bedömning av vad hans kontrakt kan komma att landa på nästa säsong, baserat på tidigare kontrakt och prestation bland annat. 

De här spelarna som tackar nej för att de inte har kontrakt - om de nu är försäkrade varför tackar de då ändå nej?

– Ja... Det finns några stycken och där är det oftast ett resonemang mellan spelaren och agenten. Ibland kan agenten säga att han inte tycker att spelaren ska ta den risken att bli skadad men i de flesta fall vill spelarna komma. 

William Nylander fanns på listan över drömförstärkningar till Tre Kronor inför VM men där kom han att tacka nej just för att han saknar kontrakt och för första gången i karriären ska förhandla sig till ett marknadsvärdigt sådant.

Därför tackade förra årets bästa spelare i VM nej.

– Precis. Det kan uppstå ett fall där någon har ett lågt kontrakt men har gjort en supersäsong som till exempel William Karlsson i år. Då är det klart att man som spelare kan ta det beslutet att man inte vågar riskera att spela VM för att bli skadad.

Spelar VM - utan kontrakt

En spelare som faktiskt finns på plats i ishockey-VM men som saknar kontrakt i NHL över nästa säsong är Jacob de la Rose som den gångna säsongen fick ett litet genombrott då han fanns med i totalt 55 matcher för Montreal Canadiens.

En spelare som också detta VM kan vara ett skyltfönster för - då läktarna kryllar av scouter från lagen i ligan.

Men de la Rose tror inte att prestationen i VM spelar så stor roll...

– Jag tror inte det har något med att göra hur mitt kontrakt ska se ut nästa år. Det är inget jag lagt någon fokus på alls. Det är bara kul att vara här.

Vad sa Montreal när du ville åka till VM?

– I mitt fall så var de positiva, de tyckte det var roligt jag skulle få chansen. Jag har inget kontrakt för nästa år men jag kände direkt att jag ville åka så de var positiva till det.

Spelar VM - med drömkontrakt: "Inte en gladare person"

Jacob de la Roses motpol finns i Tre Kronors andra backpar och heter Hampus Lindholm. Anaheim Ducks just nu överlägset bäst betalda back med ett drömkontrakt som ger honom 46,4 miljoner kronor varje år fram till 2022. 

Inte heller han tror att VM är en avgörande faktor för en kontraktslös spelare...

– Nä. Jag tror bara att det kan bli en uppsida. De lägger inte så mycket vikt vid om någon skulle ha en lite sämre turnering här eller så, utan de kollar nog mest bara och tycker det är kul om det går bra.

46, nästan 47, miljoner kronor om året. Hur är det att känna den säkerheten?

– Just den biten är bara kul, och det blir mycket att man hjälper sin familj och sina vänner. Sen att man kan känna att man säkra upp lite för framtiden också, säger Lindholm och fortsätter:

– Sen ska jag inte säga att jag blir en gladare person bara för att man får en massa pengar, det är bara kul att man kan hjälpa familjen. Det är det som gläder mig mest.

Men något måste du göra för pengarna va?

– Ja, så klart. Man kan inte bara kasta in alla pengar på banken man måste leva lite för dem också.

Årslön för de svenska spelarna i ishockey-VM

Oliver Ekman-Larsson 49 053 675:-  

Mika Zibanejad 47 285 975:-

Hampus Lindholm 46 402 125:-

Gustav Nyquist 41 982 875:-

John Klingberg 37 563 625:-

Adam Larsson 36 827 112:-

Rickard Rakell 33 586 300:-

Mikael Backlund 31 597 637:-

Anders Nilsson 22 096 250:-

Johan Larsson 13 036 787:-

Lias Andersson 8 175 612:-

Adrian Kempe 7 903 095:-

Magnus Hellberg 7 070 800:-

Magnus Pääjärvi 7 070 800:-

Jacob de la Rose 6 407 912:-

Mattias Janmark 6 186 950:-

Erik Gustafsson 5 745 025:- 

Dennis Everberg 5 745 025:-

Mikael Wikstrand 2 400 000:- 

Elias Pettersson 264 000:-

 

(NHL-spelarnas löner är offentliga, men spelare från KHL och SHL:s löner är baserade på uppgifter till SportExpressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!