Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Pettersson tillbaka i Tre Kronor

Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han är äntligen tillbaka.

Straffhjälten och guldhjälten från VM i Globen gör comeback i Tre Kronor i Karjala Cup.

– Det är sjukt kul att vara tillbaka i Tre Kronor. Och ja, haha, jag lägger gärna en straff igen, säger Fredrik Pettersson.


Gillar du hockey? Ladda ned SportExpressens app här!

Ni minns förstås Fredrik Petterssons klassiker från VM i Globen 2013.

Kvartsfinal mellan Tre Kronor och favoriten Kanada och avgörande i straffläggning - den förre Frölundaspelaren dundrade in den avgörande straffen med ett slagskott.

– Jodå, jag blir ofta påmind om den straffen.

Det var väl inte Sedinarnas förtjänst att det blev guld, det var din förtjänst?

– Nej, det var många som var delaktiga. Loui Eriksson satte också en straff. Och tittar man på hela VM var Sedinarna sinnessjukt bra, bäst i världens just då. Vi hade aldrig vunnit VM utan dem. Samtidigt hade vi ett jäkla skönt gäng.

Pettersson har inte spelat någon landskamp sedan VM-finalen för tre och ett halvt år sedan.

Han stoppades av dåvarande klubben Lugano en gång, han nobbade landslaget några gånger, blev nobbad andra gånger och när han var uttagen i fjol så blev han magsjuk.

– Ja, det var ganska länge sen sist. Jag kommer tillbaka med många sköna minnen från Stockholm och det är jäkligt kul att vara med igen.

Fredrik Pettersson vill hem till Frölunda

Fredrik Pettersson har efter VM representerat Donbass Donetsk, Lugano och sedan den här säsongen Torpedo Nizhny Novgorod i KHL.

– Det känns som en nystart för mig nu. Jag är väldigt sugen på Tre Kronor. Ny förbundskapten, nya förutsättningar, chansen att få visa något nytt och jag tycker att jag har blivit en bättre spelare, säger Fredrik Pettersson, som inte vill uttala sig kritiskt mot förre förbundskaptenen Pär Mårts.

Pettersson är bara 29 år och vill spela flera VM, fortsätta i KHL där han skrivit tvåårskontrakt med Torpedo - för att till sist avsluta med ett SM-guld med sitt kära Frölunda: "ja, det vill jag absolut göra".

– Jag känner att jag har mycket kvar att göra. Får jag bara hålla mig fräsch hoppas jag spela länge till. Sen gäller det att fortsätta utvecklas på den här nivån. KHL är ett snäpp upp jämfört med Schweiz på alla sätt. Det är ett jäkla äventyr, mer allvar och en stenhård mentalitet.

Och blir det straffar i Karjala Cup - då står Pettersson först i kön.

Har du gjort något sådant straffmål sedan VM?

- Ja, det har jag gjort. I Lugano.

Förbundskapten Rikard Grönborg får givetvis frågan: Är Pettersson förste straffskytt?

- Ja, han ligger bra till.