Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Pettersson sparkad och utfrusen

Fredrik Pettersson i Tre Kronor-tröjan.
Foto: Daniel Maurer / AP
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Tre Kronors guldhjälte Fredrik Pettersson har fått sparken i KHL.

Han har inte spelat på tre veckor och är inte aktuell för landslaget.

– Han har en kontraktssituation som gör att de inte kan skicka i väg honom bara. Då försöker de frysa ut honom helt enkelt, säger assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

Fredrik Pettersson var med och sköt Tre Kronor till VM-guld i Globen 2013. Sedan gick det tre och ett halvt år innan han spelade för hockeylandslaget på grund av skador, klubbyten och andra faktorer.

Men i november gjorde han comeback och spelade med Tre Kronor i Karjalaturneringen.

Fredrik Pettersson ute i kylan i KHL

Därefter har hockeykarriären på nytt tagit tvärstopp. Efter det att 29-årige Pettersson återvände till sin KHL-klubb Torpedo Nizjnij Novgorod skickade de honom till farmarlaget HK Sarov den 10 november.

Enligt uppgift till SportExpressen får de flesta KHL-spelarna behålla sin tunga KHL-lön även i farmarligan. Förra säsongen försökte KHL-klubbar överklaga denna regel, men i 19 fall av 21 fick man avslag.

Får inte spela matcher i Ryssland

Torpedo har inte råd att betala Fredrik Petterssons lön i farmarligan och därför spelar han inga matcher för närvarande.

– Han är i farmarlaget. Han fick ju, om jag uppfattade situationen rätt, sparken och får inte vara kvar. Och så har han en kontraktssituation som gör att de inte kan skicka i väg honom bara. Då försöker de frysa ut honom helt enkelt. Det har hänt förut där borta, förklarar Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

Fredrik Pettersson har gjort tolv poäng, varav fem mål, på 24 KHL-matcher den här säsongen.