Fredrik Pettersson Foto: Daniel MaurerFredrik Pettersson Foto: Daniel Maurer
Fredrik Pettersson Foto: Daniel Maurer
Pär Mårts Foto: Andreas L ErikssonPär Mårts Foto: Andreas L Eriksson
Pär Mårts Foto: Andreas L Eriksson

Fredrik Pettersson om sprickan med Mårts

Publicerad

ÖREBRO. I kväll är Fredrik Pettersson tillbaka i Tre Kronor för första gången sedan VM-guldet 2013. Det har dröjt 998 dagar.

Här berättar Pettersson om sprickan som uppstod mellan honom och Pär Mårts före segeryran i Globen. Och om den långa resan tillbaka till landslaget.

– Det är sjukt kul att vara med igen!

Uppdatering: Pettersson missar landskampen på grund av magsjuka.

Precis som Luganokamraten Linus Klasen är Fredrik Pettersson numera rejält skäggig. Det ser nästan ut som Schweizduon tävlar om att ha det största skägget.

– Jag har inte en suck, alltså. Inte en suck. Nej, jag sparar lite. Det är gött, säger Pettersson och ler utanför Tre Kronors omklädningsrum i Behrn arena i Örebro.

Petterssons comeback i Tre Kronor

Det är här han kommer att göra sin comeback i landslaget mot Finland i kväll. 28-årige Pettersson har inte spelat i Tre Kronor efter VM-guldet den 19 maj 2013. Inför hemma-VM var han lovad en plats i laget av förbundskapten Pär Mårts, men fick börja som extraforward.

Pettersson medger att det sved.

– Men vad fan. Det släppte. Vi vann ju. Det var det som det handlade om. Jag tror att alla i den situationen… Man vill vara med och bidra. Det är så det fungerar. Jag satt första matchen. Efter det rullade det på fruktansvärt bra. Det är det bästa hockeyminnet jag har så här långt, säger han utan att vara det minsta långsint.

Orsaker till återbuden

Skador, klubbyten och en sliten kropp har gjort att han tackat nej vid flera tillfällen då Mårts kallat. Och så har hans klubb Lugano satt stopp.

– Kroppen har kommit i ordning och jag har faktiskt utvecklat mitt spel ganska mycket sedan jag kom till Lugano. Det har varit jäkligt kul att spela med Linus (Klasen). Han har lärt mig mycket och jag tror att jag har kunnat lära honom ganska mycket. Vi har hittat en fin kemi och på det sättet utvecklats, säger han om sin kedjekamrat.

Pettersson har pangat in 23 mål i år. Det blev 33 mål förra säsongen. Men det mål alla snackar om är hans slagskott mot Kanada i VM-kvartsfinalen 2013. Målvakten Mike Smith hann inte säga Fredrik ens.

– Det har blivit det som folk kommer ihåg mig för mest. I alla fall utanför Göteborg. I Göteborg är det mer Frölunda. Det var jäkla skoj.

Frölunda väntar på kelgrisen

Fredrik Pettersson har kontrakt med Lugano i ytterligare en säsong. Men efter våren 2017 hoppas Frölundafansens älskling att han återvänder till Göteborg och Scandinavium.

Pettersson vågar inte lova att det blir då som han flyttar hem. Men säger:

– Jag vet faktiskt inte än. Jag kommer tillbaka. Jag vill spela i Frölunda. Jag älskar Frölunda. Det finns liksom inget annat lag för mig överhuvudtaget. Så enkelt är det.

Kärleken mellan dig och Frölunda verkar vara otroligt stor?

– Jag kan bara tala för mig själv. Jag är uppvuxen där och har spelat där sedan jag var tre år. Det är både staden, fansen, klubben. Jag älskar människorna som jobbar i organisationen även om det bytts en del människor från den period då jag var yngre, men de bor kvar i Göteborg och är en del av laget ändå. På det sätt som Frölunda har rest sig de senaste åren och skapat den här tråden i organisationen och man ser att det produceras mycket juniorspelare och A-laget gör det fruktansvärt bra och jag vet hur mycket tid de har lagt för att komma dit. De har tagit ett steg varje år och det är fantastiskt roligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag