Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Franzéns elaka sida: "Mycket knäveck..."

Foto: Nils Petter Nilsson

När han värvades av Detroit Red Wings så hoppades klubben att han i bästa fall skulle bli en pålitlig defensiv forward i tredjekedjan.

Johan Franzén blev en av världens bästa slutspelsspelare. En symbol för uttrycket: "bäst när det gäller".

- Det är min vilja att vinna, förklarar han.

Sedan avslöjar han sina bästa tjuvknep.

Och han tänker göra precis allt som krävs för att vinna VM-guld.

FAKTA

JOHAN FRANZÉN

Född: 23 december 1979 i Landsbro.

Längd: 189 cm. Vikt: 101 kg.

Familj: Gift med Cecilia, paret har sonen Eddie-Bo, 14 månader.

Moderklubb: Boro-Vetlanda HC

Klubbar i karriären: Boro/Vetlanda, Tranås AIF, Linköping, Detroit Red Wings.

Avstängningen: 1999/00 var han avstängd nästan en hel säsong efter att ha tacklat en domare. Det hårdaste straffet som dömts ut i svensk hockey. Under avstängningen tränade Johan med bandylaget Skirö-Nävelsjö BS.

Yrke: NHL-proffs i Detroit Red Wings sedan 2005.

Meriter: Gick upp i elitserien med Linköping 2001. Elitseriens bästa +/- 2003/04. VM-guld 2006. Bäste målskytt i Stanley Cup-slutspelet 2008. Stanley Cup-mästare 2008.

Lön: 2009 skrev Johan Franzén ett elvaårskontrakt med Detroit Red Wings värt 43 500 000 dollar. Vilket är drygt 294 miljoner svenska kronor.

Johan Franzén är en snäll kille från Småland. En av de trevligaste att prata med i detta landslag. Ofta nära till ett leende och han kan svara lite vad som helst på frågor bara för att se hur den som ställt frågan ska reagera.

Som under vårt möte på spelarhotellet i centrala Stockholm, då en annan journalist avbröt oss för en kort fråga om Erik Karlsson.

- Erik är lite för defensiv i sitt spel och har dåliga passningar, sa Johan, med allvarlig min.

Johan är pappa till lille Eddie-Bo och berättade för mig om hur den 14 månader gamla sonen älskar att åka skridskor med farsan.

Döptes till "Mulåsnan" av Yzerman

Franzén har en annan sida också.

Det var gamle lagkompisen Steve Yzerman som gav honom smeknamnet "The Mule", "Mulåsnan", för det "hårda lass" Franzén drar på isen i varje byte. Johan Franzén är bäst när det gäller - och en av de värsta spelare att möta i skarpa lägen.

Inte bara för att han under de fyra säsongerna 2007/08-2010/2011 var näst bäst av alla spelare i NHL på att göra slutspelsmål med sina 33 mål. Bara Henrik Zetterberg var bättre med sina 34.

Alla vet hur bra Henrik Zetterberg är.

Få här hemma i Sverige förstår hur bra Johan Franzén är.

Och hur elak han är.

Efter att vi pratat om tjusningen med att åka skridskor med sina barn gick vi över till hur tuff man måste vara för att vinna i slutspel.

Till tjuvknepen, helt enkelt.

Snackar inte så mycket

- Jag gillar att slå, sa Johan och drack en klunk vatten.

- Det är mycket knäveck. Mycket mjukdelar. Ja, man håller på med så mycket där ute. Något som alltid fungerar är att slå med hälen på klubban på snörningen på skridskorna. Det gör väldigt ont. Det är effektivt.

Du växer i slutspel, medan många andra spelare försvinner?

- I slutspel blir det en annan sport. Och spelare som kan snurra runt lite hur de vill i grundserien tycker plötsligt inte det är lika roligt längre. Och man vet precis vilka de är.

- Vi snackar om det innan matcherna. Vi kan få höra: "Niklas Kronwall - proppa den killen direkt, så är han borta ur matchen". Vi vet vilka spelare som tycker det är jobbigt med tjuvnyp eller snack eller som blir irriterade om man bara ler åt dem.

Just det sista är Franzén bra på. Han snackar inte så mycket på isen.

Men blickarna.

Ibland flinar han elakt, ibland ser han bara väldigt arg ut.

"Älskar den här typen av matcher"

När det blir avgörande matcher i slutet på detta VM, vet du redan nu vilka motståndare du ska rikta in dig extra på med blickar eller tjuvknep?

- Ja, absolut. Det vet jag. Sen gäller det att hitta rätt nivå. Man kan göra vad som helst - så länge man inte blir utvisad.

Franzén var Detroits bäste målskytt den här säsongen med 29 fullträffar. Även om Detroit haft det jobbigt i slutspelet de senaste två åren, så har Franzén fortfarande en enorm förmåga att "stå rätt" på banan och hitta målet. Särskilt i de viktigaste matcherna.

VM borde passa dig perfekt, med direkt avgörande matcher i slutet - det blir lite som match sju omedelbart?

- Har inte tänkt så. Men lite så är det. Jag älskar den typen av matcher. Det är min vilja att vinna. Sen är det förstås speciellt att vara med i ett VM-lag på hemmaplan. Ja, det ska bli kul det här.