Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frågan som han inte vill svara på

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Årets VM målades upp som ett utmärkt tillfälle för vissa spelare att visa upp sig inför kommande OS. 

Om någon lyckades stärka sina aktier?

– Jag vill passa på den frågan, säger Johan Garpenlöv.

En femteplats i grupp A, en niondeplats totalt i turneringen och ett missat slutspel blev Tre Kronors facit i VM. Ett misslyckande av historiska mått. 

Inte sedan 1937 hade Tre Kronor missat topp åtta i en VM-turnering, och senast Sverige inte tog sig vidare till slutspel var 1985. 

Inte godkänt, tyckte Johan Garpenlöv och generalsekreterare Johan Stark. 

Fiasko, tyckte andra. 

Nu ska Tre Kronor slicka såren och sedan börja blicka mot OS i Peking, som spelas i februari 2022.

– Först ska vi utvärdera det här och gå vidare, men sedan vet vi att det går rätt fort under hösten fram till att OS spelas. Vi har satt en lätt grovplanering med när vi ska åka över och när vi ska samla truppen. Den finns på plats, men det är ett samarbete ihop med SOK som måste skötas. Det pågår vid sidan om och kommer väl att accelerera under sommaren, tror jag.

Fler NHL-spelare i OS

OS i Kina kommer, jämfört med årets VM, att krylla av NHL-spelare. 

I Riga dök endast fem svenska NHL-spelare upp: Rickard Rakell, Victor Olofsson, Adrian Kempe, Isac Lundeström och Marcus Sörensen. 

Om någon av dessa flyttat fram sina positioner inför nästa mästerskap låter förbundskapten Johan Garpenlöv vara osagt.

– OS-uttagningen kommer att baseras på det man gör under hösten och fram tills det att vi tar ut laget. Det är där vi kommer att titta på prestationer för spelarna som blir uttagna.

Har någon spelare stärkt sina OS-aktier?

– Det kommer bli en helt ny uttagningssituation gällande OS. Jag vill passa på den frågan, alla som var här gjorde sitt bästa. Om det gynnat dem i en OS-uttagning eller inte, det vill jag passa på. 

Kommer ni att behöva ta ut en preliminär trupp långt i förväg med tanke på alla förberedelser som ska göras inför OS?

– Det tror jag att vi måste göra, men jag vet inte när. Jag har inte fått något sådant besked ännu.

Garpenlöv trycker på en del saker som Tre Kronor kan ta med sig inför OS och delar som landslaget kan jobba extra mycket med.

– Roller och att hitta formationer tidigt, så man vet vad som funkar. Kanske att de spelat med varandra tidigare. Sedan handlar det mycket om spelarnas egen form, hur de spelar vid det tillfället. Det är många saker som man kan ta med sig, det var en speciell situation nu med corona och att vi inte fick umgås efter träningar. Man var på sitt rum. Under OS kan man kanske få träffas mer på sidan om. Då har vi mer att jobba med.