Förre NHL-backen: "Alla har provat det"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förre svenske NHL-backen Niclas Wallin berättar om det utbredda pseudoefedrinbruket i NHL. "Alla gör samma sak", säger Wallin som själv har provat preparatet som inte är förbjudet i NHL.
Foto: Olle Wande

Beskedet skakar om en hel idrottsnation.

Nicklas Bäckström har åkt fast i en dopingkontroll.

Svenska folket får snabbt lära sig ett nytt ord: Pseudoefedrin. Men för luttrade NHL-spelare är det inget nytt.

– Jag garanterar att i princip alla provat det, säger mångårige NHL-backen Niclas Wallin.

Mitt i den smått insomnade tredjeperioden mellan Kanada och Tre Kronor, då de flesta svenska fans redan accepterat att Lönnlöven är ett nummer för stora, börjar en märklig nyhet sprida sig.

Nicklas Bäckström är tydligen dopad?

Snart exploderar historien och när Nicklas Bäckström håller press- konferens efter matchen berättar han att han fått i sig otillåtet höga halter av en substans via allergimedicinen, något som han använt under flera års tid.

Svenska folket får lägga namnet pseudoefedrin på minnet - men för luttrade NHL-spelare är det inget nytt.

Pseudoefedrin används inte bara för att bota allergier, utan även i uppiggande syfte. Preparat med pseudoefedrin (främst sudafed) har sedan slutet på 80-talet varit frekvent förekommande i NHL-sammanhang. I Sports Illustrated publicerade 1998 en artikel inför OS i Nagano om just användningen av pseudoefedrinpreparat i NHL.

Två tränare i ligan uppskattade då att var femte spelare tog det innan match.

Dåvarande Montreal-spelaren Brian Savage:

– Jag vet inte ens om det gör mig uppumpad längre. Men om jag är lite groggy så får det igång mig.

Mark Recchi, legendarisk forward:

– Man blir lite uppåt av det. Ibland gör det dig lite temperamentsfull på isen, lite för tänd.

"Väldigt vanligt"

Detroits fystränare John Wharton berättar om historier spelare som tvingats bryta matcher på grund av skakningar, ångest och paranoia, hur spelare blivit beroende och kunnat tåla doser som skulle skicka vanligt folk på sjukhuset.

Jonathan Hedström, med två sejourer i Anaheim Ducks bakom sig, minns hur populärt de små röda sudafed-pillren (som innehåller pseudoefedrin) var under hans tid i Nordamerika.

- Det var väldigt vanligt att folk tog det före matcher för att bli piggare, det öppnar upp snoken och luftvägarna lite. Många kunde ta tre-fyra piller innan match för att vakna upp men jag vet inte om det hjälper något. Jag testade själv ett par gånger men fick inte ut något av det.

Piller uppdukade

Niclas Wallin har elva NHL-säsonger i Carolina Hurricanes och San Jose Sharks på meritlistan. Inför varje match fanns medicin tillgänglig inne hos lagets läkare: Advil, tylenol och sudafed.

Vanliga mediciner som kan köpas på apotek mot besvär som förkylning. Men Sudafed sägs även vara uppiggande och är därför populärt bland lagkompisarna. Men Wallin själv tror inte att det har någon effekt.

- Det är någon skrockfullhet, folk tar en sån där och så kanske de råkar göra en bättre match.

Själv har Niclas Wallin provat någon gång men han är inget fan. Wallin brukade i stället dela en ammoniakkapsel med en lagkompis.

- Man sniffar på den som tyngdlyftarna. Det är inte bra det heller, man förstår slemhinnorna. Det blir som en grej det där, inte fan behöver man hålla på så. Vanlig husmanskost och allt annat, det fungerar hur bra som helst.

Enligt Niclas Wallin är det stor skillnad på hur medicineringen fungerar i Nordamerika och Sverige.

- Vi har ju till exempel det här oxycodone som Derek Boogard tog en överdos av (tidigare NHL-forward, död 2011). Det är väldigt vanligt smärtstillande som du får efter operationer. Det var inte roligt, jag har själv opererat mig ett antal gånger och jag hallucinerar när jag tar den. Det går inte att spela hockey på så det är ingen doping, man blir jäkla neråt och det är lugnande. Men det här är ett missbruk av den tabletten i USA, inte bara bland idrottskillar. Det är något folk vill ha tag på, det är en gatudrog. Sudafed kunde finnas i fria ex på apoteket så du kunde ta dig en näve, så vanligt är det.

– Samtidigt, opererar du dig i Sverige skickar de hem dig med två paket alvedon. Vad fan är det? Har man ont så har man ont, det ska väl vara jag själv som ska få välja om jag ska ont eller inte.

Så det är stor skillnad?

– Skillnaden är att där kommer de göra precis allting läkarmässigt för att du ska stå på isen klockan 19.00 när pucken släpps. Här i Sverige vill läkarna knappt ge dig en smärtstillande spruta.

Avsiktligt högt gränsvärde

Inte ens hos den internationella antidopingbyrån Wada har det alltid varit förbjudet med substansen pseudoefedrin. IOK:s och Wadas antidopingchef Arne Ljunqvist förklarar:

– Pseudoefedrin var ju totalförbjudet från och med att listan startades, men på mitt initiativ togs substansen bort under en period eftersom den var så vanlig i just allergimediciner. Men vi fortsatte mäta den i tester, och ganska direkt såg vi att den steg kraftigt hos många idrottare. Och det är inget bra tecken. Så substansen sattes tillbaka på listan, men den här gången med ett gränsvärde, som är satt avsiktligt högt, säger Ljunqvist.

– Jag minns när Joe Thornton bröt fingret men ändå spelade match dagen efter och hela slutspelet efter det. Han fick en pinne inmonterad men det går ju inte utan smärtstillande.

För Niclas Wallin är det inte bara medicineringen som sticker ut när han ska jämföra drogkulturen i Nordamerika och Sverige.

– När man i Kanada och spelar kan man se helt vanliga föräldrar käka förrätt på en restaurang och sedan gå ut och röka en marijuanacigarett. Det är hur vanligt som helst men kulturellt för oss svenskar blir att man tänker att man ser en knarkare stå där.

– Det är många sådana grejer som man tänker på när man kommer dit första gången. Som att du får köra bil efter att ha druckit en pilsner där borta. Är det bra eller dåligt? Efter alla år där borta har jag också gjort det, eftersom jag får göra det och det inte spelar någon roll. Att köra full är en helt annan sak men du blir inte full på en mellanöl. Men är det moraliskt rätt? Man är ändå svensk.

Wallin: "Alla gör samma sak"

Wallin menar att det fortfarande är vanligt förekommande att NHL-spelare piggar upp sig med pseudoefedrinpreparat.

– Jag garanterar att i princip alla provat det. Jag vill inte starta någon debatt så, men testa de andra killarna så får du se hur höga värden de har. Testa någon annan NHL-svensk eller någon annan som spelar där borta.