Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förlorat synen: ”Känns så klart väldigt tungt”

Foto: ROBIN LINDGREN

Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic har förlorat synen på det öga som han opererade under VM i Köpenhamn i våras.

– Det känns så klart väldigt tungt, säger han.

Popovic tvingades till en akut ögonoperation sedan han drabbats av näthinneavlossning i inledningen av guldturneringen i Köpenhamn. 

Men operationen hjälpte inte. Tidigare i höstas gjordes ett uppföljande ingrepp på St Eriks ögonsjukhus i Stockholm för att ta bort den olja som sprutats in i samband med den första operationen.

– När jag skulle prova ut en ny lins så fungerade det inte. Jag kan se om det är mörkt eller ljust, men inte mer, berättar han inför landslagets säsongspremiär mot Tjeckien i Prag i kväll.

Tur i oturen

Ett tufft slag för Popovic som ändå hade tur i oturen. Han hade redan nedsatt syn på det öga som drabbades efter att ha blivit träffad av en puck under sin NHL-karriär.

– Jag hade femtio procents syn på det ögat, nu är det nere på 0,13–0,15.


LÄS MER: Nya smeknamnet efter Peter Popovic skada 


– Jag fick uppfattningen att ögat skulle kunna bli ännu bättre än förut i samband med operationen. Sedan var frågan om jag skulle välja att få olja eller gas insprutat för att läka skadan. Hade jag tagit gas så hade jag inte kunnat flyga hem och varit tvungen till ytterligare en operation. Nu ångrar jag att jag valde olja för att slippa åka bil eller tåg hem, även om det inte är säkert att det heller hade hjälpt, säger "Poppe".

Sista säsongen

Den förre storbacken, med åtta NHL-säsonger på meritlistan, varav fem i Montreal, gör sin åttonde och sista säsong som assisterande förbundskapten i Tre Kronor och har hittills varit med och vunnit tre VM-guld.

Popovic, 50 år, planerar dock en fortsättning på tränarkarriären där han innan landslagsjobbet var huvudtränare för Södertälje i SHL under två säsonger.

– Jag kan tänka mig jobb både hemma i Sverige eller utomlands, jag stänger inga dörrar, säger han.