Tre Kronor-spelare – i 4:3-format. Foto: C MoreTre Kronor-spelare – i 4:3-format. Foto: C More
Tre Kronor-spelare – i 4:3-format. Foto: C More
Svenska flaggan – i 4:3-format. Foto: C MoreSvenska flaggan – i 4:3-format. Foto: C More
Svenska flaggan – i 4:3-format. Foto: C More
Tekning – i 4:3-format. Foto: C MoreTekning – i 4:3-format. Foto: C More
Tekning – i 4:3-format. Foto: C More
Full fart på isen – i 4:3-format. Foto: C MoreFull fart på isen – i 4:3-format. Foto: C More
Full fart på isen – i 4:3-format. Foto: C More

Förklaringen till de märkliga tv-bilderna

Publicerad

Rasmus Dahlin fick göra debut - i retrostil.

Sändningen från träningsmatchen mot Vitryssland sändes i 4:3-format, i stället för 16:9-format som vi är vana vid i Sverige.

– Det är härligt, säger C More:s expert Fredrik Warg.

I många år nu har svenska tv-tittare vant oss vid att titta på tv som sänder i så kallat 16:9-format. Så de svenska hockeyälskare som bänkade sig framför tv:n på fredagskvällen för att se träningsmatchen mellan Vitryssland och Sverige fick sig en ordentlig tidsresa.

För sändningarna från Vitryssland är i 4:3-format, samma format som användes i Sverige fram till 1990-talet innan skiftet till 16:9-formatet.

Bilden blir betydligt mer kvadratisk än vad vi svenskar är vana vid.

"Var det så här att titta på hockey i tv förr i tiden?"

Detta kände sig C More angelägna om att berätta. Först dök grafik upp med texten: "matchen sänds i 4:3 format enligt vitrysk tv-standard".

Sedan tog även kommentatorn Johan Edlund upp det.

– Formatet från den här tv-sändningen inte vad vi är vana vid från svenska eller de flesta europeiska sändningarna, det här är 4:3-format. Som på den gamla goda tiden, säger han.

– Det är som Izvestia cup på 90-talet, det är härligt, säger experten Fredrik Warg.

Den förre målvaktsstjärnan Valentina Lizana Wallner uppmärksammade även hon den underliga tv-bilden.

Annars har nästan allt försnack inför matchen handlat om att Frölundas 17-åriga supertalang Rasmus Dahlin som gör sin debut i Tre Kronor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag