Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Förjävligt – det är bara ett rent hat”

Juniorkronorna åkte snöpligt ut mot Schweiz i JVM-kvartsfinalen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Miro Zalar. Foto: IZABELLE NORDFJELL

Före detta elitidrottaren Miro Zalar vill få i gång debatten om näthatet som riktas mot sportprofiler.

Ämnet aktualiserades när Juniorkronorna åkte på en överraskande förlust mot Schweiz i JVM. 

– Vi påminde på Instagram om att hålla god ton som en förebyggande åtgärd, säger Emma Spennare, kommunikatör på Svenska ishockeyförbundet. 

JVM brukar locka fram starka känslor från hockeypubliken – och årets upplaga har inte varit något undantag.

När den kanadensiske lagkaptenen Maxime Comtois missade en straff i kvartsfinalen mot Finland blev han både hotad och hatad till den grad att han kände sig nödgad att stänga kommentarsfältet på sitt Instagram-konto.

De svenska juniorkronorna föll i sin kvartsfinal mot underdog-laget Schweiz. Även då skruvades tonläget upp bland besvikna supportrar som gärna ventilerade sin ilska och inte sällan riktade den mot enskilda spelare.

Förbundets åtgärd mot näthat

På Svenska ishockeyförbundet kände man sig manade att agera på förhand för att stävja eventuellt näthat.

– Vi såg ett liknande beteende med hårdare klimat i kommentarerna även vid Tre Kronors förlust mot Tyskland i OS-turneringen så därför påminde vi om att hålla god ton som en förebyggande åtgärd även nu efter matchen mot Schweiz, säger Emma Spennare, kommunikatör på Svenska ishockeyförbundet. 

– Generellt ser vi mest stöttning och positiva kommentarer i våra kommentarsfält och det har vi sett även under JVM-turneringen. Vi vill vara Sveriges mest engagerande idrott och då måste vi vara beredda på att både positiva och kritiska kommentarer kommer att förekomma. Kritik är också ett tecken på engagemang. Vi vill ha en interaktion med våra supportrar och vi ser hellre att de befinner sig i våra kanaler än på andra stängda forum, exempelvis.

”Det är rent hat”

I podcasten Sporthuset höll Miro Zalar, själv före detta stavhoppare och fystränare i hockeyallsvenska Karlskrona HK, ett brandtal om tonläget kring idrottare på sociala medier. Han tycker att många alltför hätska kritiker borde titta sig själva i spegeln. 

– Det är så otroligt onödigt att det blir rent hat för att man gör ett misstag här och där. Det är förjävligt att man inte tänker till innan man skickar i väg sånt där. Jag kunde ta att någon journalist kritiserade resultatet, för jag var medveten om när jag hade presterat dåligt. Men det är skillnad när det blir rena påhopp. Hade de gjort likadant om det var deras egna söner?, säger Zalar. 

– Supportrar ska bidra till att man känner trygghet, att man har en extra spelare på läktaren. Speciellt när det går lite tungt. Det pratades mycket att vissa saknar vilja, men jag har aldrig varit med om att man har förlorat för att man inte vill tillräckligt mycket. 

”Önskar honom död”

Zalar medverkade i Sporthuset före Sverige förlorade mot Schweiz i JVM, men kände att mycket av det han blev vidimerat i och med reaktionerna efter nederlaget. 

– I det läget behöver de stöd. I den stunden är det otroligt tufft, speciellt när de är unga. Och så får de en massa skit över sig. Och det som skrevs till den kanadensiske lagkaptenen, det var fruktansvärda grejer. Folk som önskar honom död, säger Zalar. 

– Vi måste alla våga stå upp och säga ifrån. Jag tror att det påverkar idrottarna enormt mycket. Vi har tagit upp det i vårt lag. Vi fick oerhört mycket skit efter en match mot Leksand. Då stämde vi av stämningen. Jag hade kontakt med en spelare i KHK som fick påhopp på sms. Jag tror att det hjälper en hel del om man pratar om det. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!