Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundskaptenen får munkavle av förbundet

Foto: TOMI HÄNNINEN / NEWSPIX24 BILDBYRÅN
Ylva Martinsen i Tre Kronors bås.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag skulle Damkronorna ha inlett sin försäsongsturnering i Finland men efter bojkotten har förbundskaptenen Ylva Martinsen lämnats utan spelare i truppen.

... och när SportExpressen söker henne för kommentar så meddelar Martinsen att hon inte får kommentera bojkotten.

– Jag är tillsagd att tills vidare hänvisa all media till Tommy Boustedt, skriver hon i ett sms.

Mot slutet av förra veckan skulle Damkronorna ha samlats med 43 spelare för ett försäsongsläger och uppladdning inför veckans turnering i Finland där landslaget skulle ha ställts mot Finland, Ryssland och Tjeckien.

Men under onsdagen kom uttagna spelare att på sociala medier ladda upp en lång text där de förklarade att ingen skulle komma att dyka upp på samlingen och att spelarna skulle bojkotta landslaget fram till att det svenska ishockeyförbundet förbättrat förutsättningarna för, och behandlingen av, laget.

Efter bojkotten gjordes känd har det dock varit tyst från spelarna som hänvisat till SICO, spelarfacket. Men i dag kom landslagsstjärnan Erika Grahm att utveckla sina tankar om händelsen till Expressen. 

– Det har legat i huvudet ganska länge eftersom att det är några års frustation, det har hänt mycket saker senaste åren och vi kände bara att det var nog nu. Sen att vi har nått botten sportsligt, att vi åkte ur A-VM och det har vi väl ändå känt att det borde hända någonting nu när vi åkte ur att förbundet skulle påvisa någon form av avstamp för en ny tid. Vi måste tillbaka till toppen där vi hör hemma, säger hon.

 Förbundskaptenen får munkavel av förbundet

Sedan bojkotten har inte heller förbundskapten Ylva Martinsen velat uttala sig till SportExpressen som vid upprepade gånger sökt henne.

I dag kom hon dock att svara på ett sms men hänvisade då bara till landslagschefen Tommy Boustedt.

”Jag är tillsagd att tills vidare hänvisa all media till Tommy Boustedt. Ber om ursäkt för det” skriver Martinsen i ett sms.

Detta har hänt:

* Efter misslyckandet i OS 2018 drog SOK in den ekonomiska hjälpen till Damkronorna.

– Vi satsar inga pengar på dem nu, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

* Inför förra säsongen gick SHL in med 400 000 kronor för att stötta Damkronorna, tillsammans med förbundet som även de gick in med 400 000.

* Damkronorna åkte ur A-VM gruppen i april i år.

– Det är ett historiskt fiasko, sa SVT:s Jonas Andersson.

* Fram till april i år har ett avtal funnits mellan förbundet och spelarfacket (SICO) om ersättning för förlorad arbetsinkomst. Efter att det löpt ut har inget nytt tagits fram.

* Förra onsdagen gick Damkronorna ut med sin bojkott. Erika Grahm publicerade en text på hennes Instagram där hon meddelade att alla 43 spelare kommer att tacka nej till kommande landslagssamlingen. Alla spelare spred sedan det i sina sociala kanaler.

* SICO skrev sedan på sin hemsida: ”Grunderna till beslutet, är att förutsättningarna för spelarna i damlandslaget, försämrats. Det avtal som tecknades mellan SIF och SICO angående förlorad arbetsinkomst, löpte ut i april i år och Svenska ishockeyförbundet har valt att inte förlänga avtalet gällande förlorad arbetsinkomst”

* Hela världen engagerar sig i bojkotten. Många utländska landslagsstjärnor visar sitt stöd för Damkronorna, samtidigt som en del är kritiska. Fler och fler börjar kräva ”konkreta punkter”.

* En lista med tio punkter släpps som kortfattat inkluderar:

– Förlorad arbetsinkomst

– Försäkringsfrågan

– De få samlingsdagar inför VM 2019

– Dåliga reseförhållanden

– Finns ingen utvecklingsplan för dem

– Materialkontrakt

– Klädsel, finns inga damkläder

– Få ledare under VM-turneringar 18/19 jämfört med andra.

– Respekt, de har försökt få till möten med SIF utan att lyckas.

– Kosttillskott, de får gamla produkter som gått ut

* Just nu förs det diskussioner mellan SICO och SIF angående nästa steg, men inget har lösts.