Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets svar – efter landslagspelarnas ilska

Tommy BoustedtFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erika Grahm i landslagströjanFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Damkronornas femnationsturnering i Luleå har ställts in sedan ett nytt avtal med förbundet inte skrivits på.

Det har väckt stor ilska hos Damkronorna som bland annat kallar förbundet ”idioter” och ”sjuka i huvudet”.

– Oj då. Jag respekterar att folk tycker annorlunda, men att gå i polemik känner jag inte att jag behöver göra, säger generalsekreterare Tommy Boustedt.

Det pyr mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet.

I november skulle en femnationsturnering hållits i Luleå, men i dag meddelade Svenska ishockeyförbundet att turneringen ställts in sedan Damkronorna och förbundet inte enats om ett nytt avtal.

– Jag tycker det är tråkigt att vi tvingats ställa in turneringen. Det är en fantastisk möjlighet för Damkronorna att få spela mot världens bästa hockeyländer på damsidan. Dessutom i Luleå som är ett hockeynäste av rang. Det är tråkigt för publiken, Damkronorna och svensk hockey, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Förbundet föreslog att Damkronorna skulle spela turneringen utan att avtalsförhandlingarna var klara.

”Idioter – är de sjuka i huvudet?”

Det har Damkronorna tackat nej till. Spelarnas krav på ekonomisk bonus för att ta sig tillbaka till A-VM och annan ytterligare ersättning än förlorad arbetsförtjänst har förbundet tackat nej till.

Spelaren Erika Grahm har för Aftonbladet berättat om flera av Damkronornas reaktioner efter beskedet om den inställda turneringen som sammanfaller med premiärdagen för SDHL.

– Herregud vad gör de? Idioter! Man är inte förvånad. Är de sjuka i huvudet? Respekten – var är den? Jag är besviken. Satan. Så otroligt besviken, berättar Grahm om spelarnas reaktioner för Aftonbladet.

Erika Grahm berättar också att hon tycker att förbundet ”bajsar på damhockeyn”.

LÄS MER: ”Herregud – är de sjuka i huvudet?”

Tommy Boustedt om spelarnas kritik

Tommy Boustedt vill inte bemöta spelarnas kritik.

De kallar er bland annat för ”idioter” och att ni ”bajsar på damhockeyn”.

– Oj då, säger Tommy Boustedt.

– Jag respekterar att folk tycker annorlunda. Men att gå i polemik känner jag inte att jag behöver göra, fortsätter han.

Men det är många som hajar till över att ett framgångsrikt hockeyland som Sverige ska spela B-VM. Borde man inte, från förbundets sida, försöka göra allt för att få Sverige tillbaka till A-divisionen?

– Jo, det gör vi. Men vi tycker inte just det kravet (om ekonomisk bonus för att ta sig tillbaka till A-VM) är ett sådant krav som resurserna ska gå till. De spelar om plats 11 i världen, inte 1, 2 och 3 vilket är en lång tradition av att göra i svensk landslagshockey. Bonus betalas ut när man genomfört en prestation utöver det vanliga. 

– Men vi har i vårt avtalsförslag lagt in medaljbonus i OS och VM. Det är ett avtal som är långsiktigt, inte kortsiktigt, och den här modellen är inte annorlunda än den på herrsidan. Det är en modell vi haft i många år där, säger Boustedt.

Ska höras efter helgen

Klara Stenberg är ansvarig för Sicos del i förhandlingarna.

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg till SVT. 

Tommy Boustedt berättar att parterna ska diskutera igen efter helgen.

– Jag pratade med Sico i dag. Vi ska höras efter helgen igen, vi måste få ihop kalendrarna. Det är en trepartsdiskussion egentligen mellan SDHL, Sico och förbundet. Alla har mycket att göra nu när serierna drar i gång. Och Sico har säkert annat att syssla med än att prata med oss, säger Boustedt.