Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska skräcken för Sverige: ”Mardröm”

Finska spelare deppar efter förlusten mot Tyskland. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sverige ställs mot Ryssland på tisdagskvällen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sveriges lagkapten Oliver Ekman Larsson. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det blir ett rivalmöte i VM-kvartsfinalen.

Tre Kronor mot Finland.

Något som målas upp som en finsk mardröm.

– Det är väldigt oroväckande och Sverige är gigantiska favoriter. Tre Kronor är laget man absolut hade velat undvika, säger Hufvudstadsbladet sportchef Filip Saxén.

Det anonyma finska laget har chockat alla under hockey-VM och hade inför tisdagens match chansen att ta hem gruppen.

Då sjabblade man bort allt.

Och det rejält.

Lejonen förlorade med 2-4 mot Tyskland i den sista gruppspelsmatchen, något som innebär att de nu ställs mot Tre Kronor i kvartsfinalen.

– Det var jätteonödigt av det finska laget och väldigt oroväckande. Det var lagets första VM-match där resultatet skulle få direkta följder för resten av turneringen och då vek man ner sig. Tyskland är ett bra lag, men det är inget topplag. Det var fruktansvärt onödigt, säger Filip Saxén på finska Hufvudstadsbladet.

Det finska skrällgänget hade kunnat få möta Schweiz i kvartsfinalen, men får nu av allt att döma ställa in sig på en rivalkvart mot Sverige.

Finska rädslan för Tre Kronor

Något som målas upp som en mardröm.

– Det är en match som man absolut, absolut hade velat undvika i Finland. Man vet att det finns så mycket mer spetskompetens och talang i det svenska laget att Finland behöver göra en alldeles otrolig laginsats och taktisk fullträff för att Finland ens ska kunna hota Sverige, säger Yles reporter Christoffer Herberts till Radiosporten. 

Såhär spelas kvartsfinalerna i VM

TORSDAG 23/5

16.15: Kanada-Schweiz i Kosice

16.15: Ryssland-USA i Bratislava

20.15: Finland-Sverige i Kosice

20.15: Tjeckien-Tyskland i Bratislava

Hufvudstadsbladets sportchef håller med, i alla fall till viss del.

– Sverige är ett mardrömsmotstånd, men också inte. Före turneringen hade det varit den stora mardrömmen. Finland har ingen NHL-spelare i sitt lag, samtidigt har Sverige inte spelat så bra som de borde. Finland har spelat mycket bättre än vad man kunde tro och de är sammansvetsade, säger Filip Saxén.

Hur stora chanser har Finland att slå Sverige?

– Jag skulle säga att det är 80-20 i svensk favör. Tre Kronor har inte spelat på den nivå som de kan, så det finns en risk at Sverige kommer höja sig nu när det verkligen gäller. De har en enorm potential till det. Finland har spelat ganska nära sin maxnivå. Finlands största hopp är att Sverige gör en dålig match och det blir Finlands stora uppgift, att göra Sverige dåligt. 

”Det skulle vara en nationell katastrof”

Ilta-Sanomats Vesa Rantanen är av en helt annan uppfattning.

Han tror att det stjärnspäckade Tre Kronor passar det finska laget som handen i handsken.

– Underdog-rollen passar Finland perfekt. All press ligger på Tre Kronor och vi har ju sett tidigare att en VM-kvartsfinal i princip är turneringens svåraste match för det favorittippade laget. Efter kvarten blir det lättare, säger Rantanen.

Han utvecklar:

– Om Sverige skulle åka ut redan i kvartsfinal skulle det vara en nationell katastrof. Men Finland, som inte har några superstjärnor, kan gå ut och spela med hjärta utan att behöva oroa sig för resultatet. Därmed inte sagt att Finland är favorit att vinna, men rent mentalt är det mycket enklare för en underdog än för favoriten.

Finland har imponerat med sitt, i jämförelse med Sverige, anonyma lag. Men det finns orosmoln.

Det största finska problemet just nu är att kvalitén på deras spel har sjunkit drastiskt de senaste tre matcherna. Samtidigt upplever jag att Sverige har blivit bättre ju längre turneringen har lidit, säger Vesa Rantanen.