Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Finska krossen kan ge svensk mardröm

Publicerad

Efter ett par mindre bra prestationer gick de finska lejonen ut och piskade USA med 6–2

I och med det säkrar Finland gruppsegern och ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

Ett resultat som kan innebära en mardröm för Sverige eftersom Kanada kan vänta redan i kvartsfinal.

Finland gjorde slarvsylta av motståndet under de första matcherna av VM-gruppspelet, anförda av poängkungen Sebastian Aho.

Sedan gick det grus i maskineriet och det slutade med förluster mot så väl Danmark som Tyskland.

Inför den avslutande gruppfinalen mot USA var förutsättningarna tydliga: Finland behövde en seger mot USA för att säkra gruppsegern.

Och som de gjorde det.

Finlands kross kan ge mardrömskvart för Sverige

Sebastian Aho gjorde Finlands två första mål i den första perioden. Mikko Rantanen utökade i den tredje innan Marko Anttila satte fyran bakom en chanslös och frustrerad Keith Kinkaid i det amerikanska målet. Patrick Kane reducerade sedan för USA i power play.

Matchen slutade 6–2 till Finland sedan Sebastian Aho fullbordat sitt hattrick. Finland vinner därmed gruppen och ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

– Det är precis så här vi vill spela. Vi spelar riktigt bra mot riktigt bra lag och har slagit både USA och Kanada. Nu ska vi dra fördel av att vi vunnit gruppen, säger stjärnan Mikko Rantanen som hyllar sin kollega Sebastian Aho.

– Han är grym både på och utanför isen, en riktig ledare. En stor grej för oss att ha honom i vårt lag. Men nu får vi blicka framåt, måste slappna av och vara lediga i dag och i morgon. Det är en fördel för oss att vi får stanna kvar här i Herning.

Sverige kan ställas mot Kanada

Men resultatet kan även få ödesdigra konsekvenser för svensk del.

I kväll ställs Sverige mot Ryssland i en rafflande gruppfinal. Segraren där vinner gruppen och får möta fyran i den andra gruppen.

Kanada, som ligger trea i Finlands grupp B, ställs i eftermiddag mot Tyskland. Vid kanadensisk seger slutar Kanada trea i gruppen och ställs därmed mot tvåan i Sveriges grupp, som alltså blir förloraren i kvällens rysare.

Kanada kan också sluta fyra i gruppen vid förlust mot Tyskland. Tredjeplatsen går då till Danmark eller Lettland, som spelar en direkt avgörande match för vidare avancemang samtidigt som Tre Kronor i kväll.

Den andra spikade kvartsfinalen spelas mellan Tjeckien och USA.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag