Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska krossen kan ge svensk mardröm

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Efter ett par mindre bra prestationer gick de finska lejonen ut och piskade USA med 6–2

I och med det säkrar Finland gruppsegern och ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

Ett resultat som kan innebära en mardröm för Sverige eftersom Kanada kan vänta redan i kvartsfinal.

Finland gjorde slarvsylta av motståndet under de första matcherna av VM-gruppspelet, anförda av poängkungen Sebastian Aho.

Sedan gick det grus i maskineriet och det slutade med förluster mot så väl Danmark som Tyskland.

Inför den avslutande gruppfinalen mot USA var förutsättningarna tydliga: Finland behövde en seger mot USA för att säkra gruppsegern.

Och som de gjorde det.

Finlands kross kan ge mardrömskvart för Sverige

Sebastian Aho gjorde Finlands två första mål i den första perioden. Mikko Rantanen utökade i den tredje innan Marko Anttila satte fyran bakom en chanslös och frustrerad Keith Kinkaid i det amerikanska målet. Patrick Kane reducerade sedan för USA i power play.

Matchen slutade 6–2 till Finland sedan Sebastian Aho fullbordat sitt hattrick. Finland vinner därmed gruppen och ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

– Det är precis så här vi vill spela. Vi spelar riktigt bra mot riktigt bra lag och har slagit både USA och Kanada. Nu ska vi dra fördel av att vi vunnit gruppen, säger stjärnan Mikko Rantanen som hyllar sin kollega Sebastian Aho.

– Han är grym både på och utanför isen, en riktig ledare. En stor grej för oss att ha honom i vårt lag. Men nu får vi blicka framåt, måste slappna av och vara lediga i dag och i morgon. Det är en fördel för oss att vi får stanna kvar här i Herning.

Sverige kan ställas mot Kanada

Men resultatet kan även få ödesdigra konsekvenser för svensk del.

I kväll ställs Sverige mot Ryssland i en rafflande gruppfinal. Segraren där vinner gruppen och får möta fyran i den andra gruppen.

Kanada, som ligger trea i Finlands grupp B, ställs i eftermiddag mot Tyskland. Vid kanadensisk seger slutar Kanada trea i gruppen och ställs därmed mot tvåan i Sveriges grupp, som alltså blir förloraren i kvällens rysare.

Kanada kan också sluta fyra i gruppen vid förlust mot Tyskland. Tredjeplatsen går då till Danmark eller Lettland, som spelar en direkt avgörande match för vidare avancemang samtidigt som Tre Kronor i kväll.

Den andra spikade kvartsfinalen spelas mellan Tjeckien och USA.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!