Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska krisen inför VM – avundsjuka på Sverige

Patrik Laine har tackat nej till VM Foto: NICK WASS / AP TT NYHETSBYRÅN
Precis som stjärnbacken Rasmus Ristolainen Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

14 NHL-stjärnor är klara för VM-spel med Tre Kronor.

För Finland? Två stycken.

Nu börjar förbundskaptenen Jukka Jalonen bli irriterad på frågorna om spelarkrisen inför VM.

– Det finska landslaget verkar inte vara så attraktivt i spelarnas ögon och det är klart att det är med visst avund man ser på Sverige, säger Filip Saxén, sportchef på Hufvudstadsbladet.

Tre Kronor har vunnit två raka VM-guld och Rikard Grönborgs senaste mästerskapstrupper har i stort sett enbart bestått av NHL-spelare.

Inför kommande VM i Slovakien är 14 blågula spelare från världens bästa hockeyliga spelklara. I Finland är verkligheten en helt annan.

Storstjärnor som Patrik Laine, Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen, Olli Määttä och Jesperi Kotkaniemi har alla tackat nej till turneringen. I Barkovs fall var det Florida Panthers som sa nej och Ristolainen och Laine är dras med skador efter den långa säsongen.

I dagsläget består den finska VM-truppen endast av två spelare från NHL: Juho Lammikko och Henri Jokiharju.

Förbundskaptenen Jukka Jalonen är dock inte orolig över det faktum att ”Lejonen” för tillfället inte har några världsspelare i truppen.

– Vi visste att flera spelare har utgående kontrakt. Nu för tiden brukar inte sådana spelare komma till VM. Sedan kommer det alltid överraskande bortfall men det hör till, säger han enligt Hufvudstadsbladet. 

Finska förbundskaptenen irriterad

Han fortsätter:

– Man vet aldrig på förhand vem som kommer till VM och vem som inte gör det. Reportrarna gillar ju att spekulera men vi har fokus på de killar vi har och på att få ett bra resultat i kommande VM, säger han.

Enligt tidningen verkar förbundskaptenen vara irriterad över mediernas fokus på alla NHL-spelare som tackat nej.

– Ibland kommer det många NHL-spelare till VM, ibland kommer det inte. Jag vill poängtera att fast det skulle komma många NHL-spelare så ger det inga garantier om framgång. Det betyder heller inte att man inte kan klara sig om man inte har NHL-spelare, säger han.

Finland avundsjukt på Sverige

Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén tror inte att det är en slump att så få spelare tackat ja.

– Landslaget verkar inte vara så attraktivt i spelarnas ögon. Hela nationens ögon är på VM-laget och varje misstag kritiseras högt och hårt. Efter en lång NHL-säsong vill inte alla utsätta sig för denna granskning och medföljande kritik, säger han till SportExpressen.

Han vill dock inte säga att det är en kris.

– Men det finns problem. Jalonen vill förstås hellre tala om de spelare han har till sitt förfogande och inte de som tackat nej. Men det skulle vara viktigt att landslaget skulle vara attraktivt också i framtiden.

Saxén erkänner att det svider lite att se att den svenska VM-truppen återigen fylls med spelare från NHL.

– Jo, det är nog med en viss avundsjuka man ser på hur Sverige igen får ett oerhört starkt VM-lag medan vi i Finland än en gång saknar mycket spets i VM-laget. Det här betyder med stor sannolikhet att också andra kommer att tacka nej. Det är alltid lättare att tacka ja om det finns stjärnor i laget och laget har potential att nå framgång, säger Saxén.