Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finska ilskan: "En dåligt arrangerad turnering"

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: Jason Franson/Canadian Press/AP / TT NYHETSBYRÅN

Drömmar har krossats och besvikelsen har varit stor efter beskedet att junior-VM avbrutits.

En som inte är nådig i sin kritik mot arrangemanget är den finska förbundskaptenen Antti Pennanen.

– Jag är arg för att det här inte är ett covidproblem, utan problemet var att det var en dåligt arrangerad turnering, säger han enligt Ilta-Sanomat.

Beskedet att junior-VM i ishockey ställs in har skapat starka känslor från flera håll. Inte minst från de deltagande lagen, ledarna och spelarna.

Hos de svenska juniorkronorna vädrade några av spelarna i natt sin besvikelse. Dels över beskedet i stort, men även hur turneringsbubblan brustit.

– Drömmarna släcktes på en sekund. Känns faktiskt helt sjukt, vi kunde genomföra förra årets JVM men inte i år vilket är mycket konstigt, sade bland annat målvakten Calle Clang till SportExpressen.

Samtidigt riktas det kritik mot arrangemanget runt Junior-VM från finskt håll. Juniorlejonens förbundskapten Antti Pennanen var inte nådig i sin kritik enligt den finska tidningen Ilta-Sanomat.

– Jag är arg för att det här inte är ett covidproblem, utan problemet var att det var en dåligt arrangerad turnering.

Finland var också ett av lagen som tilldelades en seger på grund av en uppskjuten match innan turneringen ställdes in. Detta sedan totalt fyra spelare i olika lag testats positivt.

Svingar mot IIHF: ”Obegripligt”

Men det hade kunnat förhindras menar Pennanen.

– Det borde ha funnits ett NHL-protokoll, det vill säga att bara de som är smittade ska sättas i karantän och inte hela laget. Som ett resultat av det var matcher tvungna att ställas in. Det borde ha behandlats så att de som är positiva lämnas utanför lagen och resten får fortsätta spela.

Han drar även paralleller till förra årets turnering som avgjordes i en stängd bubbla. 

Då smittades flera spelare och i det tyska laget saknades bland annat åtta spelare en match på grund av positiva testresultat. Men turneringen genomfördes trots att vissa lag i slutändan inte riktigt fick ihop normalstora matchtrupper.

– Den här turneringen borde ha varit ordentligt organiserad och genomförd som ett evenemang. Det borde ha varit samma procedur som förra året.

Överlag riktar 42-åringen, som gör sitt andra JVM som förbundskapten, kritik mot det Internationella ishockeyförbundets hantering av arrangemanget i Red Deer och Edmonton.

– Det här säger mycket om tillståndet i IIHF. Jag är väldigt besviken. Här är de bästa spelarna i världen och de bästa förutsättningarna. Flera miljoner tv-tittare tittar på turneringen, vilket är en enorm hyllning, men som evenemang sköttes detta dåligt. När vi försökte hjälpa till blev vi inte lyssnade på. Obegripligt.

LÄS MER: Besked i natt – kan spela vidare senare

Svensk succéstart på JVM