Finlands buse: ”Då stannar jag inte upp”

SportExpressens Robin Lindgren träffar Finlands buse Juhani Tyrväinen på spelarhotellet inför kvartsfinalen
Foto: Tomas Pettersson
Jacob Markström ligger utslagen efter smällen i genrepet.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

KOSICE. Juhani Tyrväinen hamnade i stort fokus i Tre Kronors VM-genrep.

Det när han kraschade in i Jacob Markström som sedan missade starten av VM.

Nu ställs Tre Kronor mot Tyrväinen igen. 

Och han vågar inte lova att det inte kommer smälla med en svensk målvakt igen.

– Om det är en 50/50 puck så kommer jag inte stanna, säger han till SportExpressen. 

Tre Kronors NHL-späckade lag mot Finlands dito med 18 VM-debutanter och ingen etablerad NHL-spelare i truppen. Det är vad som väntar i kvartsfinalen.

På förhand så har allt favoritskap lagts på Tre Kronors stjärnlag, men i Finland ser de inte matchen som någon omöjlighet utan snarare en möjlighet.

När SportExpressen träffar Juhani Tyrväinen på det finska hotellet under onsdagen så är han full av självförtroende inför rivalmötet:

– Vi har mött dem två gånger nu och de är ett riktigt tempostarkt lag men om man jämför dem med andra lag så är de kanske inte lika taktiska utan de förlitar sig mer på att spela i högt tempo och individuell skicklighet.

Sverige har 21 NHL-spelare, det känns som ni kan spela lite utan press va?

– Ja, jag tycker det. Om Sverige förlorar så är det en jättestor sak för dem, för det är tydligt att de måste vinna. De kan inte förlorat mot ett lag utan NHL-spelare, men vi kan inte heller bry oss om det. Vi måste bara lita på vårt spel.

Hur mycket vill du slå Sverige?

– Hur mycket som helst, säger han och fortsätter med att beskriva en eventuell vinst som det största han hittills upplevt i sin karriär:

– Ja, absolut. Jag har bara vunnit brons i finska ligan så skulle vi slå Sverige i morgon skulle det vara det största hittills i min karriär.

”Kommer inte stanna”

Juhani Tyrväinen blev redan i VM-genrepet ett omtalat namn i hockeysverige när han i en kampsituation om pucken kraschade in i målvakten Jacob Markström som tvingades bryta matchen på grund av smällen och sedan även missade inledningen av VM just av den anledningen.

Vad minns du av den matchen?

– Det var en av de första matcherna när de hade NHL-spelare i laget. De var inte så samspelta då men nu har de spelat sju matcher tillsammans och de kommer vara betydligt bättre än då, och spela mer som ett lag. Det kommer bli en tuff match för oss, säger han och fortsätter om situationen med Markström:

– Det var… Vi försökte båda nå pucken och allt hände så snabbt, jag försökte inte att träffa målvakten för det är inte något jag håller på med. Men jag är glad att han kunnat spela i VM.

Du menar att Lundqvist inte behöver se upp för dig i morgon då? 

– Nej, men om det är en 50/50 puck så kommer jag inte stanna för jag vill göra mål på Sverige.

Svenska svaret efter uttalandet: ”Får se i morgon”

När det svenska lägret får höra om Tyrväinens uttalande så tonar förbundskapten Rikard Grönborg ned snacket:

- Jag tror inte det var något medvetet, något som fanns med i deras spelplan. Utan bara en situation som uppstod, säger han och fortsätter:

- Men vad som helst kan hända där uppe. Och vi känner oss förberedda på det mesta - vi har ju en hel del killar med mycket rutin från NHL.

Och Patric Hörnqvist, som vid en pausintervju just efter smällen i genrepet kom att ”hota” det finska laget med att Sverige skulle svara med samma mynt, är fåordig om händelsen: 

Tyrväinen säger att han inte kommer tveka i morgon om det är en 50/50 situation…

– Det får vi se om i morgon.

Vad säger du om smällen mot Markström?

– Nej, det är förbi. 

Matchen spelas 20:15 i Kosice och segraren avancerar vidare till semifinalspel på lördag.

https://www.instagram.com/p/BxzR49cC7Rs/?utm_source=ig_web_copy_link