Foto: Jonas Ekströmer/TtFoto: Jonas Ekströmer/Tt
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Foto: Jonas Ekströmer/TtFoto: Jonas Ekströmer/Tt
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Finland: "Ni har rätt – det var domarnas fel"

Publicerad

Det är inte bara svenskar som är upprörda över domarinsatsen i Juniorkronornas förlustmatch mot Finland.

Även tidningen Ilta Sanomats sportchef Vesa Rantanen tyckte att domarna var under all kritik.

– Det fanns minst tre utvisningar som Sverige fick som de inte borde ha fått, säger Rantanen.

Det blev en tung förlust mot de finska lejonen för Rikard Grönborgs JVM-lag.

Efter att ha tagit ledningen med 1-0 föll Sverige på två finska mål. Men snacket efter matchen kom till stor del att handla om det tyska domarteamet.

Andra perioden präglades av att Sverige råkade på utvisningar vid sårbara tillfällen.

Först blev Adrian Kempe utvisad för interference knappt nio minuter in på andra perioden. Därefter var det Anton Karlssons tur.

Svensk kritik efter JVM-semifinalen

Karlsson satte en stenhårdtackling på Olli Juolevi och fick 2 gånger 10 minuter för checking to the head.

Sanny Lindström, expert i TV12:s sändning, var upprörd.

– Det är en klockren tackling. Absolut ingen utvisning! Nu har Sverige fått två raka horribla utvisningar, sa Lindström.

Lindström fick medhåll av flera svenska hockeyfans på Twitter. Men kritiken kommer inte bara från blågult håll.

"Det dödar sporten"

Ilta Sanomats sportchef Vesa Rantanen reagerade på samma sätt när han såg matchen,

– Domarna är helt jävla värdelösa. Det dödar sporten. De är överdrivet känsliga mot tacklingar. Jag förstår säkerhetsaspekten kring huvudskador, men om man är så överdrivet känsliga som de, då kommer inte folk att våga tacklas längre, säger Rantanen, som hävdar att domarteamet lät sig påverkas av de finska supportrarnas rop från läktarplats.

"Finland kom undan"

– Hemmapubliken kan ändra en match. Det har Finland fallit offer för tidigare, och Sverige har dragit nytta av det. Den här gången var det Sverige som led av det. Det fanns minst tre utvisningar som Sverige fick som de inte borde ha fått.

Hur viktiga var utvisningarna för slutresultatet?

– Finland gjorde ett powerplay-mål och de kvitterade fem sekunder efter en utvisning. Finland behöver powerplay. Finland var nog ett bättre lag sett över 60 minuter, men de gjorde målen efter riktigt tveksamma utvisningar. Och Finland kom undan med saker som borde ha renderat utvisningar.

"Övertygad om att domarna blev mutade"

Samtidigt har Rantanen inget större hopp om att det internationella hockeyförbundet kommer att ta den svenska kritiken på allvar.

– Man borde ta upp ämnet när man vinner. Ingen tar kritiken på allvar om man säger det när man förlorar. Det ser bara dåligt ut. Men jag förstår att svenskarna är frustrerade, säger Rantanen.

– Jag är oroad som hockeysupporter. Jag har följt sporten i flera år. Jag minns VM-finalen i Vitryssland mellan Finland och Ryssland när domaren stod på ryssarnas sida. Jag var hundra procent övertygad om att domarna blev mutade då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag