Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finland chockade av Frankrike i hockey-VM

Foto: Petr David Josek / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Petr David Josek / AP TT NYHETSBYRÅN

VM har fått en ny skräll.

Finland stod för ett superfiasko och utklassades av Frankrike med 5-1.

Nu totalsågas man.

– Pinsamt. Det är det enskilt största fiaskot genom tiderna, säger Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén.

Finland var i brygga inför den tredje perioden i Paris där man i dag ställdes mot värdnationen Frankrike.

Den förre Leksand- och Skellefteå-stjärnan Pierre-Edouard Bellemare, som nu är assisterande lagkapten i NHL-laget Philadelphia Flyers, inledde Frankrikes målskytte i den första perioden och spelade sedan även fram till 2-1.

I slutet av den andra perioden kunde Valentin Claireaux också utöka Frankrikes ledning till 3-1 och inför den tredje perioden hade Finland, som är rankade trea i världen, två mål att hämta igen för att inte stå för VM:s kanske hittills största flopp.

Bellemare gav bort priset till matchens lirare

I den tredje perioden var det dock Frankrike som kom att stå för målen, och när Antoine Roussel förvaltade ett friläge till 4-1 var matchen avgjord - Roussels andra mål i matchen efter att han blivit utvisad tio minuter för misconduct.

Frankrike tog till slut hem matchen med 5-1 inför en jublande hemmapublik. Det var Frankrikes första seger över Finland någonsin.

De finska tidningarna var inte nådiga i sin kritik efter matchen.

"Det var en chockerande förnedring", skriver Iltalehti.

Totalsågas efter fiaskot

Efter den förnedrande matchen i Paris blir det finländska landslaget sågat av Hufvudstadsbladets sportchef och krönikör Filip Saxén.

– Det är ett jättefiasko. Problemet är inte bara att de förlorar mot Frankrike, de spelar en dålig hockey under Lauri Marjamäki, så det är en naturlig följd av det, säger Saxén.

Är det här det största finska hockeyfiaskot genom tiderna?

– Ja, som enskild match är det det. Att förlora 1-5 mot Frankrike är pinsamt. Samtidigt ska man komma ihåg att det franska landslaget är väldigt bra och bärs fram av sin publik. Men även om Finland har ett svagt lag ska de slå Frankrike i 99 av 100 matcher, säger Filip Saxén.