Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik Granqvists kritik mot förbundet under hockey-VM: ”Släng dem och åk”

Erik Granqvist demonstrerar hur kontrakten borde rivas.
Foto: Viaplay
Viaplays VM-studio.
Foto: Viaplay

Förvirringen kring KHL-spelares vara eller icke vara i Tre Kronor fortsätter.

Experten Erik Granqvist är kritisk till svenska ishockeyförbundets hantering. 

– Kommunikationen är för otydlig och det gillar inte jag och många med mig, säger han i TV6.

Inför hockey-VM meddelade Tre Kronor att svenskar som spelat i KHL-slutspelet inte var aktuella för spel i VM i Finland.

– Det vi nu kan konstatera är att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland, sa tävlingschefen Olof Östblom i ett pressmeddelande.

Men så var inte fallet. Flera spelare togs ut i truppen och de som nobbades var på grund av sportsliga skäl.

När Olof Östblom får frågan om förivringen i TV6 svarar han: 

– Det pressmeddelandet tror jag inte jag var med i? Var det inte Johan Stark (generalsekreterare) i såna fall som uttalade sig om det? För det vi har gått ut med hela tiden är att vi har sett KHL-spelare som möjliga att vara med i landslaget. Sen kommunicerades det att inga fler skulle tas ut i slutspelet men det var ju utifrån sportsliga grunder.

Erik Granqvist kritik: ”Kommunikationen är för otydlig”

Efter att intervjun med Östblom visats kritiserar Erik Granqvist det svenska förbundets agerande i frågan.

– Återigen tycker jag det blir för otydligt. Kommunikationen är för otydlig och det gillar inte jag och många med mig, säger han i TV6.

Experten pekar också ut det internationella förbundet.

– Jag tycker det internationella hockeyförbundet borde gjort från Fifa och direkt gått in och sagt att alla som har kontrakt borta i KHL i Ryssland gäller inte längre. Det är bara att riva de kontrakten och släng bort dem och åk hem därifrån.

Granqvist fortsätter:

– För det är fruktansvärt det som händer, Putin invaderar Ukraina och Putin älskar hockey. Så KHL är ju hans propagandamaskin då i Ryssland, det är därför det gläder mig så enormt att Lucas Wallmark och Joakim Nordström följer sin moraliska kompass och lämnar pengarna de skulle fått på bordet.

Förbundsstyrelsen i möte under VM – nytt besked kan vänta

Expertkollegan Valentina Lizana är också kritisk mot det svenska förbundets kommunikation kring frågan.

– Jag förstår att spelarna är ganska så förvirrande, för kommunikationen på förbundet, de vet inte riktigt vem som har uttalat sig om vad i det här läget.

Förbundet har tidigare meddelat att man stoppar spelare som väljer spel i ryska KHL nästa säsong från spel i landslaget till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Men inget formellt beslut har klubbats igenom.

Ett nytt besked om spelare som väljer spel i Ryssland kan dock komma snart. I helgen ska förbundsstyrelsen diskutera frågan och hur Sverige ska förhålla sig till KHL-spel framöver på ett möte i Finland.

Tv: Vilda firandet efter Färjestads SM-guld

Vilda firandet i omklädningsrummet efter Färjestads SM-guld