Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enroth: "Tycker inte de har rätt grejer här"

Med nio minuter kvar av matchen byttes Jhonas Enroth ut på grund av kramper.
Foto: Jonatan Lindquist

Kramp knäckte en storspelade Jhonas Enroth.

Nu börjar jakten på vätskeersättning - för spädbarn.

- Jag tycker inte de har rätt grejer här, säger Jhonas Enroth om utbudet av sportdryck i Tre Kronor.

Jhonas Enroth höll Tre Kronor kvar i matchen under den första perioden mot Kanada då han gjorde flera spektakulära räddningar.

- Han räddar några frilägen och några bra chanser nära kassen. Han höll dem kvar i matchen, säger Kanadas storstjärna Steven Stamkos imponerat efter matchen.

Men i slutet på den första perioden började Enroth få krampkänningar som inte gav med sig.

Med nio minuter kvar tvingades han avbryta matchen.

- Jag krampade i i stort sett hela kroppen och kände att det var bättre om Jacob fick ta sista minuterna och ge laget en ärlig chans att komma tillbaka, förklarar Enroth.

Haft problem i NHL

Enroth har tidigare haft problem med kramp även i NHL. För två månader sedan fick han bryta en match mot New Jersey, något som fått honom att bli mycket noggrannare med vätskeersättning.

- Jag har utbildat mig själv i vad man behöver och har känt mig fräschare när jag vet vad jag ska få i mig dagen innan och samma dag.

Inte rätt grejer

Den vätskeersättningen Enroth använder i USA har han inte haft tillgång till i Sverige - något Enroth ser som ett problem.

- Vi har inte riktigt samma resurser som i NHL. Där borta här de Gatorade och de vet vad de gör, de grejerna saknar jag lite. Jag tycker inte de har rätt grejer här, det är lite bättre grejer borta i USA. De har forskat lite mer känns det som, säger han.

Vad exakt är det som saknas?

- Man har något som heter "gatorlytes", ett pulver med salt i, och sedan "pedialytes" som är en spädbarnsdryck som i stort sett alla lag i NHL använder, i alla fall vi i Buffalo. Här har vi inte haft det, säger Enroth.

Landslagsledningen ska nu försöka hitta en likvärdig ersättning.

- Just nu efterfrågar Jhonas en produkt som han tagit borta i Nordamerika. I bästa fall skulle han använt samma som han har i USA. En variant som enligt honom själv presenteras som något som spädbarn tar, säger landslagets läkare Björn Waldebäck och fortsätter:

- Såna produkter har vi i Sverige också så vi tittar på en produktbeskrivning nu. Vi vill se innehållsdeklarationen så att vi kan hitta några likadana. Är det samma molekyler i dem, borde han kunna ta de vi tar fram i stället. Han ska få det han vill ha.

"Jag ska forska i det"

Enroth kommer även på egen hand att försöka hitta en lösning på problemet.

- Jag ska forska i det. Min bästa kompis jobbar i en hälsokostaffär så jag har surrat med honom. Sedan har Stefan Ridderwall och några kompisar hört av sig och försökt ge lite tips.

Enroth är hoppfull att det ska lösa sig - och att han ska få behålla den förstaspade han verkar ha varit tänkt för.

- Det är bara att hoppas att Mårts vågar lira mig nu, jag ska jobba på det här, säger Enroth.