Med nio minuter kvar av matchen byttes Jhonas Enroth ut på grund av kramper. Foto: Jonatan Lindquist
Med nio minuter kvar av matchen byttes Jhonas Enroth ut på grund av kramper. Foto: Jonatan Lindquist

Enroth: "Tycker inte de har rätt grejer här"

Publicerad

Kramp knäckte en storspelade Jhonas Enroth.

Nu börjar jakten på vätskeersättning - för spädbarn.

- Jag tycker inte de har rätt grejer här, säger Jhonas Enroth om utbudet av sportdryck i Tre Kronor.

Jhonas Enroth höll Tre Kronor kvar i matchen under den första perioden mot Kanada då han gjorde flera spektakulära räddningar.

- Han räddar några frilägen och några bra chanser nära kassen. Han höll dem kvar i matchen, säger Kanadas storstjärna Steven Stamkos imponerat efter matchen.

Men i slutet på den första perioden började Enroth få krampkänningar som inte gav med sig.

Med nio minuter kvar tvingades han avbryta matchen.

- Jag krampade i i stort sett hela kroppen och kände att det var bättre om Jacob fick ta sista minuterna och ge laget en ärlig chans att komma tillbaka, förklarar Enroth.

Haft problem i NHL

Enroth har tidigare haft problem med kramp även i NHL. För två månader sedan fick han bryta en match mot New Jersey, något som fått honom att bli mycket noggrannare med vätskeersättning.

- Jag har utbildat mig själv i vad man behöver och har känt mig fräschare när jag vet vad jag ska få i mig dagen innan och samma dag.

Inte rätt grejer

Den vätskeersättningen Enroth använder i USA har han inte haft tillgång till i Sverige - något Enroth ser som ett problem.

- Vi har inte riktigt samma resurser som i NHL. Där borta här de Gatorade och de vet vad de gör, de grejerna saknar jag lite. Jag tycker inte de har rätt grejer här, det är lite bättre grejer borta i USA. De har forskat lite mer känns det som, säger han.

Vad exakt är det som saknas?

- Man har något som heter "gatorlytes", ett pulver med salt i, och sedan "pedialytes" som är en spädbarnsdryck som i stort sett alla lag i NHL använder, i alla fall vi i Buffalo. Här har vi inte haft det, säger Enroth.

Landslagsledningen ska nu försöka hitta en likvärdig ersättning.

- Just nu efterfrågar Jhonas en produkt som han tagit borta i Nordamerika. I bästa fall skulle han använt samma som han har i USA. En variant som enligt honom själv presenteras som något som spädbarn tar, säger landslagets läkare Björn Waldebäck och fortsätter:

- Såna produkter har vi i Sverige också så vi tittar på en produktbeskrivning nu. Vi vill se innehållsdeklarationen så att vi kan hitta några likadana. Är det samma molekyler i dem, borde han kunna ta de vi tar fram i stället. Han ska få det han vill ha.

"Jag ska forska i det"

Enroth kommer även på egen hand att försöka hitta en lösning på problemet.

- Jag ska forska i det. Min bästa kompis jobbar i en hälsokostaffär så jag har surrat med honom. Sedan har Stefan Ridderwall och några kompisar hört av sig och försökt ge lite tips.

Enroth är hoppfull att det ska lösa sig - och att han ska få behålla den förstaspade han verkar ha varit tänkt för.

- Det är bara att hoppas att Mårts vågar lira mig nu, jag ska jobba på det här, säger Enroth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag