Enroth: "Tycker inte de har rätt grejer här"

Med nio minuter kvar av matchen byttes Jhonas Enroth ut på grund av kramper.
Foto: Jonatan Lindquist

Kramp knäckte en storspelade Jhonas Enroth.

Nu börjar jakten på vätskeersättning - för spädbarn.

- Jag tycker inte de har rätt grejer här, säger Jhonas Enroth om utbudet av sportdryck i Tre Kronor.

Jhonas Enroth höll Tre Kronor kvar i matchen under den första perioden mot Kanada då han gjorde flera spektakulära räddningar.

- Han räddar några frilägen och några bra chanser nära kassen. Han höll dem kvar i matchen, säger Kanadas storstjärna Steven Stamkos imponerat efter matchen.

Men i slutet på den första perioden började Enroth få krampkänningar som inte gav med sig.

Med nio minuter kvar tvingades han avbryta matchen.

- Jag krampade i i stort sett hela kroppen och kände att det var bättre om Jacob fick ta sista minuterna och ge laget en ärlig chans att komma tillbaka, förklarar Enroth.

Haft problem i NHL

Enroth har tidigare haft problem med kramp även i NHL. För två månader sedan fick han bryta en match mot New Jersey, något som fått honom att bli mycket noggrannare med vätskeersättning.

- Jag har utbildat mig själv i vad man behöver och har känt mig fräschare när jag vet vad jag ska få i mig dagen innan och samma dag.

Inte rätt grejer

Den vätskeersättningen Enroth använder i USA har han inte haft tillgång till i Sverige - något Enroth ser som ett problem.

- Vi har inte riktigt samma resurser som i NHL. Där borta här de Gatorade och de vet vad de gör, de grejerna saknar jag lite. Jag tycker inte de har rätt grejer här, det är lite bättre grejer borta i USA. De har forskat lite mer känns det som, säger han.

Vad exakt är det som saknas?

- Man har något som heter "gatorlytes", ett pulver med salt i, och sedan "pedialytes" som är en spädbarnsdryck som i stort sett alla lag i NHL använder, i alla fall vi i Buffalo. Här har vi inte haft det, säger Enroth.

Landslagsledningen ska nu försöka hitta en likvärdig ersättning.

- Just nu efterfrågar Jhonas en produkt som han tagit borta i Nordamerika. I bästa fall skulle han använt samma som han har i USA. En variant som enligt honom själv presenteras som något som spädbarn tar, säger landslagets läkare Björn Waldebäck och fortsätter:

- Såna produkter har vi i Sverige också så vi tittar på en produktbeskrivning nu. Vi vill se innehållsdeklarationen så att vi kan hitta några likadana. Är det samma molekyler i dem, borde han kunna ta de vi tar fram i stället. Han ska få det han vill ha.

"Jag ska forska i det"

Enroth kommer även på egen hand att försöka hitta en lösning på problemet.

- Jag ska forska i det. Min bästa kompis jobbar i en hälsokostaffär så jag har surrat med honom. Sedan har Stefan Ridderwall och några kompisar hört av sig och försökt ge lite tips.

Enroth är hoppfull att det ska lösa sig - och att han ska få behålla den förstaspade han verkar ha varit tänkt för.

- Det är bara att hoppas att Mårts vågar lira mig nu, jag ska jobba på det här, säger Enroth.